Kesić: Djelovanje Šmita – prijetnja stabilnosti i miru u BiH, i u regionu

16
Foto: ekspres.net

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da djelovanje Kristijana Šmita predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti ne samo u BiH, nego u regionu, navodeći da postoje indikacije da se spremaju velike izborne krađe na predstojećim opštim izborima u BiH u vezi sa nametnutim tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kesić je rekao da nisu slučajne takozvane tehničke izmjene Izbornog zakona koje je donijeo Šmit, a koje sprovodi Centralna izborna komisija (CIK) BiH i koje postavljaju CIK u poziciju sudije.

– U Republici Srpskoj svi su ubeđeni da ovo nije slučajno doneseno, već da je usmereno prema Miloradu Dodiku, prema SNSD-u i prema vladajućoj koaliciji sa ciljem da se stavi palac na vagi i da garantuje ishod koji bi neki iz međunarodne zajednice želeli da vide – rekao je Kesić za televiziju „Hepi“.

On je naglasio da sve ankete ukazuju da se nakon izbora neće dogoditi nikakve promjene u Republici Srpskoj, ali da se stvara strah da će Šmit i dio međunarodne zajednice koja ga je postavila pokušati da, ipak, izgrade izborni rezultat koji njima odgovara i da dovedu poslušnike i ljude koji bi služili i njihovom interesu.

Kesić je napomenuo da je pitanje promjene Izbornog zakona BiH izuzetno složeno i da u to nema pravo bilo ko da se miješa.

– To ne samo da narušava međunarodno pravo, dejtonsko uređenje, nego vladavinu prava koja je temelj bilo kakve priče kada je riječ o ulasku u EU. To je najveća pretnja miru i stabilnosti u BiH i na Balkanu – rekao je Kesić.

Kesić je rekao da Šmit, čak i kada bi bio legitimni visoki predstavnik, nema ovlaštenja da mijenja Ustav BiH i Izborni zakon BiH.

On je podsjetio da je Šmitovo imenovanje izvedeno van propisa koji su jasno definisani u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Svi mogu da se prave ludi i da rade šta god hoće, ali kad-tad on će da odgovara za sve ovo što sada potpuno nelegalno radi u BiH – rekao je Kesić.

U vezi sa kontradiktornim izjavama koje je posljednjih dana u vezi sa odnosima Beograda i Prištine dao specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Kesić je rekao da se u prvi mah činilo da je Eskobar dao pozitivan signal, ali da je kroz nekoliko sati poslata sasvim drugačija izjava.

– Oni gase vatru sa jedne strane, a sa druge dodaju ulje na vatru – rekao je Kesić.