Kesić: Konfuzija u Vašingtonu zbog posjete Nensi Pelosi Tajvanu

54
Foto: ekspres.net

U Bijeloj kući je postojala nesloga i konfuzija kada je još ranije najavljena posjeta predsjedavajuće Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi Tajvanu, rekao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

– U Vašingtonu dogovor u vezi najavljene posjete nije izvršen u koordinaciji sa izvršnom vlasti – pojasnio je Kesić gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Kesić navodi da je ovaj slučaj, nastavak pogrešne spoljne politike SAD, koja na ovaj način pokazuje indikacije, te se stvara, kako kaže, percepcija da SAD imaju moć da predvode svijet.

– Već duže vrijeme postoji nesloga među republikancima u Bijeloj kući, jer za njih glavni neprijatelj nije Rusija nego Kina – istakao je Kesić i dodao da je posjeta Nensi Pelosi provokacija i da „Kina preduzima mjere koje će se tek pokazati“.

On je naveo da zapadne zemlje ne žele kraj svoje dominacije, a to vrijeme je prošlo.

Podsjećamo, predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa – Nensi Pelosi letjela je u Tajpej, prestonicu Tajvana kasno u utorak avionom američkog ratnog vazduhoplovstva, što je označeno kao najznačajnija posjeta jednog američkog zvaničnika Tajvanu u posljednjih 25 godina.

Posjeta je došla u osjetljivom trenutku po svjetski mir, jer uz ukrajinsku krizu, zaoštrava se situacija u i Indo-pacifičkom regionu, gdje političku moć odmjeravaju dvije super sile – Kina i SAD.

Kina je zbog ove posjete oštro reagovala i pokrenula vojne manevre u Tajvanskom moreuzu.