Kesić: Nacionalne identifikacione kartice povezaće ljude u dijaspori sa maticom

9
Foto: ekspres.net

Nacionalne identifikacione kartice otvoriće mogućnost ljudima u dijaspori koji su se morali odreći državljanstva da ponovo ostvare svoja prava, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Kesić je naglasio da će nacionalne identifikacione kartice dati priliku ljudima u dijaspori da imaju spoj sa svojom maticom.

– Osjećaj pripadnosti je mnogo bitan, a ove kartice će omogućiti da ljudi u dijaspori osjećaju da pripadaju jednom nacionalnom biću. Svaka država mora da se bori za svoj narod i svoje građane – rekao je Kesić.

On je napomenuo da je posebno u SAD veoma bitno i to što nacionalna identifikaciona kartica pruža motivaciju za djecu.

– Često se dešava da se treća generacija otuđi, a ovo je još jedan način da se povežu sa svojim narodom, maticom i da sačuvaju mogućnost za školovanje – poručio je Kesić.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi inicijativa o kreiranju nacionalne identifikacione kartice trebalo da objedini Srbe, ma gdje živjeli, kao i da će o tome razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.