Kesić: Zapad želi poslušne na vlasti u BiH

4
Foto: ekspres.net

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je da će se SAD i zapadni faktori, kada je riječ o predstojećim opštim izborima, direktno miješati u izborni proces nastojeći da na vlast u BiH dođu njihovi poslušnici, iako sve ankete pokazuju da pomenuti kandidati za tako nešto nemaju šanse.

Kesić je rekao u intervjuu Srni da o tome svjedoče i sankcije SAD uvedene važnim srpskim predstavnicima koji vode politiku u interesu Srpske, a među kojima je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– SAD time pokazuju koga vole ili ne vole, a pomenute sankcije jesu instrument uticaja na biračko tijelo – rekao je Kesić.

Takođe, dodao je on, nameće se atmosfera straha i slanjem dodatnih trupa, ignorisanjem Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava, rušenjem vladavine prava…

– Sve to govori da sa aspekta SAD prolaze samo demagozi koji su poslušni i njima prihvatljivi. Da zaključim, oni bi voljeli da nakon izbora dođe do velike i nagle promjene i da pomenuti poslušni ljudi dođu na vlast iako istraživanja govore da nemaju šanse – rekao je Kesić.

On je dodao da će SAD i zapadni faktori u BiH koristiti svaki mehanizam na tom planu, ne samo sredstva koja daju takozvanim nezavisnim medijima i slično.

– To je sve pokušaj direktnog miješanja i da se fingiraju rezultati izbora. Plašim se da će početi da koriste radikalnije mjere preko CIK-a BiH koji je problematičan kada je riječ o legitimnosti i zakonitosti, a to je opasno u smislu da direktno mijenjaju ishod izbora i volja građana koji će da glasaju. Sve to apsolutno ne vodi stabilnosti i deeskalaciji u BiH – naveo je Kesić.

On je pojasnio da činjenica što SAD sve više uvode sankcije liderima jeste priznanje da je američka diplomatija neuspješna i da nema kapacitete da koristi tradicionalne diplomatske mjere da postigne rezultate.

– Oni to sada rade preko takvih pritisaka, uslovljavanja i prijetnji. To je kao u Orvelovim djelima kada se ustanovi Ministarstvo za mir, a ono sprovodi rat. Tužno je što su sankcije SAD glavni adut zbog čega se može reći da je njihova diplomatija trula i neuspješna – ocijenio je Kesić.

Izbori za Kongres odrediće kurs američke politike

On je rekao da će predstojeći izbori za Kongres u SAD u velikoj mjeri odrediti kurs unutrašnje i spoljne politike te zemlje.

– Ako pogledamo sve ankete i dešavanja Republikanci i sljedbenici nekadašnjeg predsjednika Donalda Trampa sigurno preuzimaju donji dom Kongresa, sa velikom šansom da dobiju i Senat. U tom smislu možemo govoriti o smanjenju uticaja aktuelne američke administracije u spoljnoj politici jer će se morati baviti sve težom ekonomskom situacijom, ali i dubokim podjelama u društvu. Dakle, očekujem da će poslije izbora donji dom Kongresa biti pod kontrolom Republikanaca koji će da krenu u opoziv predsjednika SAD Džoa Bajdena kako bi dodatno mobilisali svoje biračko tijelo u svjetlu novih predsjedničkih izbora 2024. godine – rekao je Kesić.

On je konstatovao da se sve u SAD okreće oko tri ključna pitanja – ekonomije i energetike, podjela u društvu i elita koje nemaju kapacitet da se izbore brojnim izazovima jer nemaju dodir za realnost i osjećaj za građane.

– Na primjer, sloboda govora i štampe uvijek su bili simbol za ostatak cijelog svijeta. Nažalost, to više u velikoj mjeri ne postoji. Političke elite i narod u velikoj mjeri više nemaju ono uvjerenje da je njihov sistem najbolji. Sada sve više čujemo da se uskraćuje pravo iznošenja političkog mišljenja i stava, da nema slobode medija i govora, kao i prostora za one koji se ne slažu sa mejnstrim mišljenjem. Kraj je dominacije Zapada što se tiče ekonomskog i političkog sistema, ali ne i zapadnog kulturnog uticaja – zaključio je Kesić.