Kina uvodi sankcije Pelosijevoj

11
Foto: CNN

Kina će uvesti sankcije predsjedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi i njenim bliskim srodnicima zbog njene posjete Tajvanu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Pelosijeva zadala težak udarac principu „jedne Kine“, ugrožavajući tako mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

– Na osnovu relevatnog zakona u Kini, kineska strana odlučila je da uvede sankcije Pelosijevoj i njenim bliskim srodnicima nakon njenih provokativnih postupaka – ističe se u saopštenju.

Kina je juče započela četvorodnevne vojne vježbe oko Tajvana, nakon što je Pelosijeva posjetila ostrvo u utorak, 2. avgusta, podsjeća „Sputnjik“.

Tenzije između Pekinga i Vašingtona pojačale su se nakon posjete Pelosijeve Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra dijelom svoje teritorije koji će se ujediniti sa kontinentalnim dijelom.

Predsjednik Kine Si Đinping je tokom telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom prošle sedmice naglasio da je politika SAD u vezi sa Tajvanom opasna i da će se sigurno to vratiti Vašingtonu.

Iako se SAD pridržavaju principa „jedne Kine“, Vašington održava nezvanične odnose sa Tajvanom, uključujući isporuku oružja pod izgovorom da ostrvo treba da ima odbrambene kapacitete.