Kišida: Japan ostaje mirna zemlja uprkos većem trošenju na vojsku

6
Foto: paudal.com

Japan ostaje mirna zemlja koja poštuje tri nenuklearna principa, uprkos najavljenom povećanju trošenja na vojsku, izjavio je japanski premijer Fumio Kišida.

– Ova odluka je zaokret u bezbjednosnoj politici Japana, ali je u okviru ustava i međunarodnog zakona, ne krši tri principa nenuklearnosti, održava princip upotrebe oružanih snaga za odbranu i ne mijenja put naše zemlje kao mirne države – rekao je Kišida u obraćaju japanskom parlamentu.

Vlada Japana usvojila je prošle godine nacrt budžeta za sljedeću fiskalnu godinu u rekordnoj vrijednosti od 862 milijarde dolara. Porast je povezan sa odlukom vlasti da osiguraju povećanje trošenja na odbranu na dva odsto od bruto domaćeg proizvoda /BDP/ do 2027. godine, što je godišnje više od 84,7 milijardi dolara, piše „Sputnjik“.

Japanska Vlada usvojila je prošlog mjeseca tri ključna dokumenta u vezi sa odbranom, potvrđujući planove da se poveća trošenje na vojsku na dva odsto od BDP-a do 2027. godine i dozvole preventivi napadi na druge zemlje.

Japan planira i da potroši 31 milijardu dolara na jačanje vojne infastrukture u okviru velikog remonta sektora odbrane u periodu od 2023. do 2027. godine.