Klokić: Preko aplikacije za projekte lakše do finansijskih sredstava EU

32
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Razmišljali ste o tome da aplicirate za projekte koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije, ali nikad niste znali odakle tačno da krenete i gdje da nađete sve potrebne informacije? Mnogo toga u Jutarnjem programu RTRS-a objasnio je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

– Odlučili smo u Ministarstvu da oformimo jednu platformu koja ima za cilj da pojednostavi ljudima prijave za finansiranje. Potencijalni aplikanti koji imaju neka pitanju dobiće vrlo brzo odgovor putem ove platforme. Ona ima informativni karakter, nudi pregled svih poziva stranih donatora, vodi se evidencija koliko je sredstava povučeno, i mogu se postavljati pitanja, odgovori stižu vrlo brzo, a spektar pitanja je širok – istakao je Klokić.

Nekoliko programa je u ponudi na platformi, za koji građani mogli konkurisati.

– Ovi instrumenti imaju za cilj da u zemlji koja je potencijalni kandidat za ulazak u EU daje mogućnost podrške u različitim oblastima i sektorima. Potrebno je učešće i samih aplikanata, dakle treba da imaju određeni ulog, da bi dobili određena sredstva – dodao je Klokić

U prošloj godini realizovano je oko 180 projektata u Republici Srpskoj sa iznosom oko 250 miliona evra.

– Naravno da tu ne mogu svi aplicirati, ali mogu i fizička i pravna lica, sve zavisi od uslova u Javnom pozivu, a upravo preko aplikacije lako se vidi ko može konkurisati – naglasio je Klokić.