Ko će naslijediti Liz Tras i da li je moguć povratak Džonsona?

28
Foto: Brian Lawless/AP

Elizabet Tras danas je nakon samo 45 dana na vlasti dala ostavku na mjesto premijerke, nakon odustajanja od ekonomskog programa njenog kabineta koji je uzdrmao tržište obveznica te velikih podjela u njenoj Konzervativnoj stranci.

Time je postala britanski premijer s najkraćim mandatom u istoriji, piše Bi-Bi-Si.

Do sada je taj rekord držao Džordž Kening koji je 1827. vladao 119 dana, do svoje smrti.

Novi izbor biće završen sljedeće sedmice, prenosi „Rojters“.

Ko će naslijediti Tras?

Ostavka Liz Tras predstavlja velik udarac za stranku koja je pod liderstvom Borisa Džonsona osvojila uvjerljivu pobjedu na izborima u decembru 2019. godine.

Uskoro će se po ubrzanom rasporedu održati novi izbori za rukovodstvo, a Tras najavljuje da će novi lider biti izabran u roku od sedam dana.

Među osobama koje bi se mogle kandidovati su Riši Sunak i Peni Mordon, protivkandidati koji su na posljednjim izborima izgubili od Tras, ali i Džeremi Hant, trenutni ministar finansija koji je u petak naslijedio Kvazija Kvartenga.

Potencijalni povratak Borisa Džonsona u politiku nije isključen, a neki od Džonsonovih saveznika posljednjih su sedmica tvrdili da je njegovo uklanjanje bila greška.

Koliko je realan povratak Džonsona?

– To je ime koje čujem kao nekoga ko bi mogao premostiti podjele zbog dubine unutrašnjih sukoba između različitih tabora – rekao je politički urednik „Skaj njuza“ Sam Kouts, komentarišući mogućnost da se Džonson vrati.

Mnogi konzervativci se slažu s tim da bi on mogao biti odgovor na trenutnu krizu, ali neki tvrde da predstavlja veliki izazov u očima javnosti, prenosi „Index.hr“.