Ko diriguje Šarovićem?

142
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedništvo SDS-a nije prihvatilo sporazum o saradnji SDS-a i SNSD-a u Bijeljini. I tu ništa ne bi bilo sporno da upravo predsjednik SDS-a Mirko Šarović nije bio na sjednici Gradskog odbora kada je Mićo Mićić dobio podršku za kandidaturu i pravljenje široke koalicije. Pred brojnim lokalnim funkcionerima, Šarović je tada rekao: “Biće šokantno, ali imate moju podršku!“ – stoji u komentaru objavljenom na portalu banjaluka.net.

Potom se Šarović uputio kao sarajevsko-romanijskoj regiji gdje je lično sazvao kordinacioni odbor i rekao: “Predložiću na Glavnom odboru da se daju odriješene ruke odborima da prave koalicije s kim hoće. Znam da će biti bure i da se neki neće složiti, ali očekujem vašu podršku!“

Samo par dana kasnije, Šarović se putem njemu bliskih medija obrušio na Mićića. I sve da je Šarović u pravu, da nije u Bijeljini i Istočnom Sarajevu govorio drugačije, nijedan predsjednik stranke se medijski ne obračunava sa najjačim čovjekom i najjačim odborom preko medija. To se završi u četiri oka ili na zatvorenim organima stranke. Urušavajući Mićića, Šarović je ne samo urušio SDS u Bijeljini, nego i u cijeloj Republici Srpskoj, jer ko će glasati za stranku u kojoj se svađaju, koja se raspada i koja nakon 14 godina u opoziciji ima sve manje šanse da se ikada približi pobjedi!?

I ovo nije Šarovićev prvi salto mortale. Brojni izvori iz SNSD-a i SDS-a, potvrdilu su za banjaluka.net sličnu situaciju iz novembra 2018. godine. Naime, Šarović je tada iza leđa Vukoti Govedarici obavio prvi razgovor sa Miloradom Dodikom, i to pred brojnim svjedocima iz SDS! Za svega 15-tak minuta telefonskog razgovora, Šarović je sa Dodikom dogovorio “veliku koaliciju“ u Vladi RS i Savjetu ministara, za sebe rezervišući Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. I Dodiku je tada na noge poslao delegaciju u likovima Cicka Bjelice i Miće Mićića da “utanače detalje“. Desetak dana kasnije, promijenio je mišljenje.

Za čovjeka na kraju političke karijere, sa ogromnim političkim iskustvom, teško je povjerovati da je toliko politički nedosljedan iz hira. Čak i oni koji slove za Šarovićevu struju, poput Mladena Bosića, u stranačkim krugovima se ne libe da javno kažu da je “SDS olinjao i da se raspada, te da Mirko ništa ne radi“. Za lidera stranke, teško je povjerovati da samoinicijativno povlači poteze koji stranku izjedaju, a njega dovode u bezizlaznu situaciju. Jer, ako otjera Mićića, za njim će otići kompletna stranačka infrastruktura u Bijeljini, SDS će biti nepovratno devastiran, a Šarović bivši lider koji je sahranio državotvornu stranku. Ako proguta “sembersku žabu“, priznaće sopstvenu grešku i moraće snositi odgovornost za medijsko urušavanje SDS-a. Po Etičkom kodeksu koji je sam donio.

Iako je sklon da druge u SDS-u optužuje da su “Dodikovi“, Dodik trenutno nema jačeg čovjeka u SDS-u od Šarovića. Jer, sve što Šarović radi, radi u korist SNSD-a. Od kako je preuzeo SDS, izgubio je sve i jednu političku utakmicu sa Dodikom i nije iskoristio nijednu grešku vlasti. Bez politike, nekonzistentni, protivrječni, konfuzni, anemični, u SDS-u čak ni glavobolju ne mogu izazvati kod SNSD-a.

Dodatno, svoju ideju da konsoliduje stranku “čišćenjem“ do lokalnih izbora, a onda podmlađivanjem, Šarović realizuje na sasvim pogrešan način – eliminiše sve ljude koji imaju ugled i uticaj, mogu donijeti glasove i razumiju politiku, jer ih smatra ličnom prijetnjom, a mijenja ih bezličnim “podmlatkom“ klimoglavaca bez ugleda i integriteta koji mu pravi liste za odstrijel “starih lavova“. Tako je Mićo Mićić došao u apsurdnu situaciju da dojučerašnja vatrena prijedorska DNS-ovka Maja Dragojević Stojić traži njegovu glavu “po kratkom postupku“. I tu nije kraj njene “liste za kratki postupak“ za koji se zalagala na Predsjedništvu SDS-a, ali i kojom se hvalila na Izvršnom odboru Aktiva žena SDS-a. Došli divlji da istjeraju pitome. Briga Maju što od SDS-a u Bijeljini i RS ništa neće ostati. Nije ga ona stvarala, a uvijek se može naći nova stranka.

Ko to zavrće ruku ili uši Šaroviću, pa da više ni u SDS-u ne znaju da li će im predsjednik uveče misliti što i ujutro, da li su to neke ambasade ili sarajevski centri koji sve brižno dokumentuju (slučaj “Asim“ najbolji je dokaz) i upotrijebe kada im treba, pokazaće vrijeme!? Nažalost, u međuvremenu, pitanje je koliko će ostati od SDS-a.