Ko je ostao na funkcijama i nakon isteka mandata?

71
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na čelu brojnih i vrlo važnih funkcija u BiH su direktori kojima je istekao mandat. Međutim, to ih ne spriječava da i dalje obavljaju poslove koje više ne bi trebalo da rade, a za šta primaju vrlo visoke plate. U ovome prednjače kadrovi SDS-a i direktori bliski ovoj opozicionoj stranci, piše ATV.

Na čelu Službe za poslove sa strancima BiH je od 2015. godine Slobodan Ujić, mandat mu je istekao, ali funkciju i dalje obavlja. Još u novembru 2021. mandat je istekao i PDP-ovom Ljubinku Mitroviću koji je ombudsman za ljudska prava BiH, ali ga to puno ne ometa u poslu koji je odavno trebao napustiti.

Slična situacija je i sa SDS-ovim direktorom Instituta za standardizaciju BiH Aleksandrom Cincarom. Dobro ugrijane fotelje im odgovaraju, ali usijani telefoni očigledno ne, jer na mejlove i pozive ATV nije dobio odgovor. Ovo je postala česta praksa, koja mora prestati, jer dovodi do pravnih problema, objašnjavaju pravnici.

– Kod nas je postalo pravilo da direktori budu u svojstvu vršioca dužnosti više nego što je dopušteno i što je propisano zakonskim propisima. To može da ostavi određene pravne posljedice u smislu pravne valjanosti njihovih odluka. Znači, svaka ta odluka bi eventualno mogla da bude predmet preispitivanja pred nadležnim pravosudnim institucijama – objašnjava pravnik Željko Bubić.

Iako mu je krajem marta istekao mandat, fotelju još uvijek nije napustio ni Aleksandar Zolak, prvi čovjek Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

SDS-ovi kadrovi Mlađen Mandić, koji je još uvijek pravobranilac BiH, i Trifko Buha, zamjenik direktora OBA-e, i dalje su na svojim dugogodišnjim pozicijama.

Vulić: SDA ne dozvoljava smjenu kadrova iz reda SDS-a i PDP-a

Da predstavnici SDA u Savjetu ministara dozvoljavaju smjenu onih čiji su mandati istekli, problema ne bi bilo, kaže poslanik Sanja Vulić.

– Predstavnici SDA u Savjetu ministara ne dozvoljavaju smjenu kadrova iz reda SDS-a i PDP-a, iako su im mandati uveliko istekli, zato što su im to vjerni saveznici u jačanju zajedničkih institucija. Svi njihovi potezi samo jasno pokazuju kakva je neraskidiva veza između SDA, PDP-a i SDS-a, zapravo da su oni jedna neraskidiva koalicija i da su im oni zapravo najveći pomagači u ostvarenju cilja, a to je unitarna BiH – smatra Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon isteka mandata svaki imenovani funkcioner je u tehničkom mandatu i prelazi na teren vršioca dužnosti. Nije rijetkost da dođe do tužbe, a da se u zahtjevu traži poništenje nekog akta koje je donijelo lice koje je u tehničkom mandatu.