Ko o čemu Helez o NATO-u: Često se pitamo kada će BiH u NATO, članstvo u Alijansi je naš spoljnopolitički cilj

5
Foto: Klix.ba

Šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer danas je posjetio kasarnu Rajlovac gdje ga je ugostio ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez.

Nakon obilaska kasarne, Helez je rekao da je održan jedan brifing gdje je NATO partnere upoznao s čime to raspolažu Oružane snage Bosne i Hercegovine.

– Želim da se zahvalim čelnicima NATO saveza što daju punu pažnju Oružanim snagama BiH. Oružane snage BiH sve više prate standarde NATO saveza, posebno bataljonska grupa lake pješadije s kojom se ponosimo. Ovo je samo početak ovogodišnjeg domaćinstva NATO predstavnicima, a imaćemo u aprilu i oktobru najveći oblik sastanka nakon NATO samita – kazao je Helez.

Potom je dodao da se često postavlja pitanje kada će BiH postati članica NATO saveza.

– Želim da poručim da je NATO tu u BiH, mi smo partneri NATO-a i želimo punopravno članstvo. NATO integracije nemaju nikakvu rezervu, to je naš jedini spoljnopolitički cilj, kada su u pitanju vojnopolitičke integracije – dodao je Helez.

Bauer je dodao da je jučer i danas bila prilika da BiH i NATO razgovaraju o tome kako još više unaprijediti saradnju.

– Radi se na mnogim važnim stvarima u mnogim oblastima. Ovaj paket sastoji se od mnogih projekata. Kada govorimo o upravljanju vanrednim situacijama tu radimo na softveru, kada je u pitanju borba protiv terorizma radimo kurikulum za obuku u saradnji s Ministarstvom bezbjednosti, nadograđujemo infrastrukturu i tako dalje – dodao je Bauer.

Naglasio je da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija i prošle su kroz izuzetnu transformaciju od svog osnivanja.

– Kao što je rekao naš generalni sekretar, vaša sigurnost je bitna za Zapadni Balkan i za čitavu Evropu i mislim da je ova posjeta jako važna i za politički dijalog i za praktičnu saradnju. Imali smo priliku ovdje upoznati pripadnike Oružanih snaga BiH koje su sa nama služili na jako teškim mjestima poput Iraka i Afganistana – dodao je Bauer.

Na kraju je poručio da će NATO uvijek biti prijatelj Bosne i Hercegovine.

– Na vama je da odlučite o vašoj budućnosti, a u NATO-u ćete uvijek imati prijatelja koji će vam pomoći da ostvarite svoje evroatlanske ciljeve – zaključio je Bauer.