Kojić: Bošnjaci „Maršom mira“ šire nacionalnu mržnju

25
Foto: rcirz.org

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da „marševi mira“ Bošnjaka sa kojih se šalju ratnohuškačke poruke kojima se uznemirava javnost i uz pokliče pod kojima su ubijani Srbi šire nacionalnu mržnju i netrpeljivost, te se nada da će policija Srpske provesti istragu o takvom skupu u Kotor Varošu.

Komentarišući takozvane marševe mira koji su održani u Kotor Varošu i Bosanskoj Krupi, gdje su uniformisana lisa nosila ratne zastave takozvane Armije BiH i Palestinske uprave uz povike „Tekbir – Alahu ekber“, Kojić je rekao da tu postoje elementi krivičnog djela, te izrazio nadu da policije Republike Srpske već sprovodi istragu o dešavanjima u Kotor Varošu.

– Ovdje ima elemenata krivičnog djela širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i treba biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv odgovornih da budu procesuirani, jer je to sigurno najbolji način prevencije potencijalnih sličnih događaja – rekao je Kojić.

On je istakao da takvi takozvani „marševi mira“ ne mogu da doprinesu toleranciji, povjerenju i pomirenju u BiH.

– „Marš mira“ je u stvari marš širenja nacionalne mržnje i netrepeljivosti, i to u Kotor Varošu gdje je većinsko srpsko stanovništvo, a mi iz Republike Srpske ne možemo da odemo u Sarajevo da obilježimo stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici – naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, od bošnjačkih udruženja u kontinuitetu dolaze poruke mržnje, dok takve poruke iz Republike Srpske ne dolaze nikada, iako se po pravilu Srpska optužuje za navodno rušenje BiH.

Takozvani marševi mira održani su u Kotor Varošu i Bosanskoj Krupi gdje su uniformisana lica nosila ratne zastave takozvane Armije BiH i Palestinske uprave.

Među njima je bio i veći broj mladih i djece u maskirnim uniformama, zelenim beretkama i obilježjima zloglasne Armije BiH, koji su uzvikivali „Alahu ekber“.