Kojić: Bošnjaci ne žele pomirenje, već da ostvare ratne ciljeve

6
Foto: SRNA

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da najava protesta bošnjačkih udruženja zbog obilježavanja godišnjice egzodusa i velikog srpskog stradanja na ozrensko-vozućkom ratištu 10. septembra, predstavlja poruku da Bošnjaci ne žele pomirenje i suživot, već da ostvare ratne ciljeve.

– Da li je ovo poruka suživota i pomirenja u BiH? Kako da živimo u BiH kada Bošnjaci ne žele da uvaže srpsku žrtvu, te da priznaju srpskoj majci stradanje njenog djeteta – rekao je Kojić Srni.

On smatra da međunarodna zajednica treba da reaguje i osudi ovakvo ponašanje Bošnjaka, ali da ćuti kao i uvijek zato što su, kako je rekao, saučesnici u zločinu nad Srbima.

Kojić pita da li bošnjačka udruženja namjeravaju da organizuju protest protiv srpske majke koja je sahranila obezglavljeno dijete u Stogu u masovnoj grobnici sa 21 tijelom, od kojih je 17 bilo bez glave.

– Da li je to poruka Bošnjaka i bošnjačkih udruženja da Srbima ne daju da obilježe mjesto gdje su brutalno ubijani kao narod i odakle je slata poruka svim Srbima šta ih čeka. Ove zločine počinili su pripadnici takozavne „Armije BiH“, odnosno pripadnici odreda „El mudžahedin“ koji su bili u njenom sastavu – rekao je Kojić.

On je istakao da u BiH i danas postoje ljudi koji obavljaju odgovorne funkcije, koji su za te zločine dodijeljivali državljanstva pripadnicima odreda „El mudžahedin“, o čemu postoje dokumenti.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci u FBiH, za razliku od Republike Srpske, ne dozvoljavaju postavljanje spomen-ploče na mjestu stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

– Oni nama ne dozvoljavaju da dođemo na mjesto gdje se desilo stradanje, a kada smo i išli na obilježavanje više od 2.000 uniformisanih policajaca nas je štitilo jer je njihova procjena bila da je bezbjednost učesnika ugrožena – podsjetio je Kojić.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je juče Srni da su bošnjačka udruženja pozvala sugrađane preko društvenih mreža na defile automobilima sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH 10. septembra, što smatra još jednom prvokacijom u nizu koju nadležni u Zavidovićima treba da spriječe.

U okviru obilježavanja 27 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, 10. septembra biće održan Marš „Stazom egzodusa“ u organizaciji Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja.

Marš „Stazama egzodusa“ počeće u 8.00 časova u Tumarama na Ozrenu poslije liturgije u Crkvi Svete Trojice. Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.