Kojić: Bošnjacima bitniji „Sarajevo film festival“ od žrtava, Republika Srpska čuva svoju nadležnost

12
Foto: rcirz.org

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je Bošnjacima očito bitniji „Sarajevo film festival“ nego žrtve stravičnih ubistava u Gradačcu i pokušavaju da optuže srpske ministre i Republiku Srpsku jer nisu dopustili da se proglašenjem dana žalosti prenese nadležnost sa Srpske na nivo BiH.

– Svu odgovornost žele da prebace na srpske ministre u Savjetu ministara i Republiku Srpsku, koji su izrazili veliku empatiju prema žrtvama – naglasio je Kojić.

On je istakao da je Republika Srpska, odnosno Vlada Republike Srpske, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima donijela odluku i proglasila Danom žalosti srijedu, 16. avgust.

– Indikativno je i bezobrazno prema žrtvama da, pored toga što im je bitniji „Sarajevo film festival“, oni i u ovom tragičnom događaju žele da zloupotrijebe institucije kako bi uspostavili vanustavnu praksu, da ono što ne može da donese Savjet ministara jer nema ustavne nadležnosti ipak vanustavno donese – napomenuo je Kojić za Srnu.

On je upozorio da su i u ovom slučaju Bošnjaci pokušali da izvrše prenos nadležnosti na ovoj tragičnoj sudbini ljudi koji su stradali.

– To je jedan morbidan i vrlo nekorektan pokušaj da se nadležnost prenese i pokušaj zloupotrebe tragedije kako bi pokušali da oduzmu nadležnosti i uspostave novu praksu na nivou BiH – zaključio je Kojić.

Vlada Republike Srpske ranije je danas, na telefonskoj sjednici, proglasila srijedu, 16. avgust, Danom žalosti u Republici Srpskoj zbog tragičnih događaja u Gradačcu.

Savjet ministara na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici, na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju srijede, 16. avgusta, danom žalosti u BiH zbog tragedije u Gradačcu, nije imao kvorum za odlučivanje.

Dan žalosti proglasila je i Vlada Federacije BiH.