Kojić: Entitetskim tužilaštvima oko 200 predmeta ratnih zločina

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je suština Strategije za procesuiranje ratnih zločina u tome da će pravosuđe BiH i dalje raditi na najsloženijim predmetima ratnih zločina, dok će ostali, kojih ima oko 200, biti prebačeni entitetskim tužilaštvima, koja imaju kapacitet da završe taj posao.

Kojić je naveo da je garancija sprovođenja Strategije uvođenje sistema odgovornosti u pravosuđu jer će svi koji ne budu radili na tim predmetima biti procesuirani pred disciplinskim tužiocem u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

– Strategija je trebala da bude usvojena prije dvije godine i to je nanijelo veliku štetu procesima ratnih zločina koji se vode pred pravosuđem u BiH. Taj period je nenadoknadiv jer, ako posmatramo distancu od 25 godina nakon rata, znatan broj predmeta u svakoj godini bude zatvoren zato što biološki nestaju svjedoci i počinioci – rekao je Kojić za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, SDA je to opstruisala dvije godine, ali je usvajanjem Strategije stvorena dobra osnova da se najsloženiji predmeti ratnih zločina procesuiraju pred pravosuđem BiH, a u skladu sa kriterijumima iz samog dokumenta.

On je dodao da je Strategija posljednji voz za rješavanje predmeta ratnih zločina iako oni ne mogu zastarjeti.

– Međunarodnim aktima je definisano da ratni zločini ne zastarijevaju, međutim oni sami od sebe zastare. Ne treba da imamo ambiciju da će svi predmeti ratnih zločina biti procesuirani i tek polovinom sljedeće godine od Strategije možemo očekivati rezultate jer treba sprovesti istrage, a to zahtijeva vrijeme – objasnio je Kojić.

On je dodao da entiteti imaju kapacitet za taj posao, te da su IPA projektima ojačani kapaciteti pravosuđa i na nivou entiteta i na nivou Tužilaštva BiH.

– Danas imamo određen broj tužilaca u entitetima koji nemaju predmete ratnih zločina, ali se bave drugim krivičnim djelima. Kada dobiju predmete ratnih zločina, oni će ih procesuirati – poručio je Kojić.

On tvrdi da sama ta činjenica daje nadu da će veliki broj slučajeva biti procesuiran i sve ono što je stajalo u Tužilaštvu BiH biće prebačeno entitetima i na tome će se raditi.

– Tužioci Tužilaštva BiH na tim predmetima su pravili normu jer su uzimali manje složene predmete, a sada neće biti u situaciji da to rade – rekao je Kojić.

On je ponovio da su najsloženiji predmeti koji bi trebali da budu prioritet Tužilaštva BiH – Sarajevo i sama Dobrovoljačka ulica, zatim Podrinje, koje je neprocesuirano, kao i dio predmeta koji se odnose na Foču i Višegrad, gdje su počinjeni strašni zločini nad Srbima.

Savjet ministara je na vanrednoj sjednici 24. septembra usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Prema Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, najsloženiji predmeti biće procesuirani pred Sudom BiH, a ostali predmeti, koji su prema mišljenju pravnika manje složeni, biće procesuirani pred entitetskim pravosuđem ili pravosuđem Brčko distrikta.