Kojić: PIK je političko, a ne pravno tijelo

19
Foto: rcirz.org

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je danas u Sarajevu da je Savjet za implementaciju mira u BiH političko tijelo, a ne neko ko se bavi pravnim normama i pravnim činjenicama.

– Ako bi, s druge strane, posmatrali ovo što radi Kristijan Šmit, i što je radio Valentin Incko i neki drugi koji su nametali zakone u BiH i ako gledamo sa ustavno-pravne strane – kako je moguće da jedan pojedinac u potpunosti degradira Parlamentarnu skupštinu BiH, ili Narodnu skupštinu Republike Srpske, ili Parlament Federacije, donoseći određena zakonska rješenja – rekao je Kojić komentarišući današnje zaključke PIK-a u kojima piše da „Republika Srpska nije potpisnik Dejtona i entiteti nisu države i nemaju suverenitet“.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno to što je Šmit davao neke komentare za status i naziv Srebrenice kada je rekao da pokušava obustaviti određene istrage u Srebrenici.

– Znate na šta je mislio? Mislio je da MUP Republike Srpske treba da obustavi svoje istrage koje se odnose na lica koja se nalaze u Potočarima, a koja se danas vode kao živa. Svaki pokušaj i tog PIK-a i Šmita jeste pokušaj da se na svaki način sakrije laž i da laž postane kao istina, što nikako nije moguće – naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima, svi ti njihovi nepravni i politički iskonstruisani pokušaji definitivno, ni na koji način ne mogu da ugroze ni Republiku Srpsku ni njen ustavno-pravni položaj.

On je podsjetio da, nažalost, i krnji Ustavni sud BiH krši Ustav BiH svojim nezakonitim odlukama i postupcima.

– Sve su to njihovi zajednički, ali uzaludni i politički, a ne pravno motivisani pokušaji da naprave unitarnu BiH i da devastiraju Republiku Srpsku, što im nikada neće proći, zahvaljujući ključnim institucijama Republike Srpske koje dosljedno poštuju Ustav i zakone – zaključio je Kojić.

Nameće se narativ koji nije tačan, srpske žrtve niko neće omalovažavati

Kojić je rekao da se inicijativom za smjenu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića nameće narativ koji nije tačan i da to nije put ka pomirenju, te da niko neće dozvoliti da se srpske žrtve omalovažavaju.

Tokom diskusije o inicijativi za rekonstrukciju Savjeta ministara, koja se odnosi na smjenu ministra Nešića zbog negiranja navodnog genocida u Srebrenici, Kojić je reagovao na kvalifikaciju dešavanja u BiH od 1992. do 1995. godine kao agresiju, podsjetivši da je Dejtonski mirovni sporazum ta dešavnja okarakterisao kao tragičan sukob.

– Vi govorite agresija. Znate ko je napravio agresiju, napravili su je mudžahedini koji su odsjecali glave na Vozućoj, pa su zapalili tijela 96 Srba koja ni danas ne mogu da budu identifikovana . rekao je Kojić koji se obraćao poslaniku Midhatu Čauševiću.

Kojić je rekao da Nešić nije negirao zločin, nego da se pozvao na izvještaj Međunarodne nezavisne komisije koja je konstatovala da se u Srebrenici nije desio genocid.

– I kolega (Safet) Kešo je omalovažio žrtve kada je rekao da je Nešić donio jednu sliku pa maše – rekao je Kojić.

On je podsjetio da je ranije 10 godina radio na istraživanjima zločina nad Srbima, te da će donijeti 35.042 slike da pokaže srpske žrtve.

– Prihvatite to. Ali ne, vi na morbidan način omalovažavate sve žrtve – rekao je Kojić.

On je naglasio da se istina zna i da niko neće prihvatiti laži i obmane koje su se dešavale u Srebrenici.

– Nije to samo spisak živih, ima tu i spisak ljudi koje se nikada prije rata nisu vodili u bazi građanskih stanja – rekao je Kojić i pozvao na reviziju.

Na zahtjev Kluba poslanika SDP-a data je pauza od 15 minuta.