Kojić: Ponašanje Ustavnog suda BiH utiče na razgrađivanje zemlje

11
Foto: rcirz.org

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da ponašanje i stav koji je zauzeo Ustavni sud BiH definitivno utiče na razgrađivanje zemlje i to je glavni alat u rukama bošnjačkih političara, koji, uz pomoć stranaca, pokušavaju da otmu sve ono što pripada Republici Srpskoj.

– Insitucionalna poruka iz Republike Srpske je da im to neće biti dozvoljeno. Rukovodstvo Republike, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, kroz institucionalni rad i odgovor, koji je u skladu sa Ustavom, najbolje pokazuje Ustavnom sudu kako treba da se poštuje ustav i kako treba da se sprovodi sve ono što je propisano Ustavom i zakonima – istakao je Kojić za Srnu.

On je dodao da jučerašnja odbijanje Ustavnog suda da raspravlja o prijedlogu sudije Zlatka Kneževića za poništenje odluke od 19. juna o izmjeni Pravila ovog suda kojom je brisana odredba koja se odnosi na odgađanje sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske, još jednom pokazuje drskost, bezobrazluk i političko djelovanje Ustavnog suda koji sprovodi političku platformu i ciljeve bošnjačkih političara, sve to uz pomoć stranaca.

Kojić je naveo da su stranci učešćem troje sudija ostali dominantni u tom sudu, te dodao da se u Ustavnom sudu BiH uspostavila jedna vanustavna praksa.

– Ustavni sud, kao neko ko treba da štiti Ustav, zapravo uspostavlja i sprovodi jednu novu praksu – izbacivanje i odlučivanjem suprotno Pravilu i članu 39 – rekao je Kojić i dodao da je do izmjene došlo kada je sudija Knežević bio opravdano odsutan.

Prema njegovim riječima, Knežević je, poštujući ustavne principe, tražio na jučerašnjoj sjednici da se to ponovo stavi na dnevni red i uz njegovo potencijalno prisustvo, raspravlja o izmjeni člana 39 Pravila o radu, što je Ustavni sud odbio.

Kojić je istakao da je time pokazano da je njegov osnovni cilj da neprisustvo Srba iz Republike Srpske koje bira Narodna skupština u Ustavnom sudu, ustvari, dozvoljava i daje im mogućnost da rade i donose antiustavne odluke.

– Ranije su to radili preglasavanjem, u ovom konkretnom slučaju žele da rade u potpunost bez Srba. Takvo ponašanje i takav stav koji je zauzeo Ustavni sud definitivno utiče na razgrađivanje BiH i oni su glavni alat u rukama bošnjačkih političara zajedno sa strancima – rekao je Kojić.

Ustavni sud BiH odbio je juče da raspravlja o prijedlogu Kneževića za poništenje odluke od 19. juna 2023. godine o izmjeni Pravila ovog suda kojom je brisana odredba koja se odnosi na odgađanje sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.