Kojić: Predlagačima smeta Dodik i veze sa Srbijom

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je tokom rasrpave o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH na sjednici ovog doma da je predlagačima smetaju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i specijalne paralelne veze sa Srbijom.

– Smetaju vam Dodik i specijalne paralelne veze sa Srbijom, pa ćete reći da je Dodik javno ili tajno djelovao sa Srbijom da bi donio Zakon o imovini Republike Srpske koji će biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske – rekao je Kojić na sjednici Predstavničkog doma tokom koje je obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, s negativnim mišljenjem Ustavnopravne komsije.

On je naglasio da će taj zakon biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, bez obzira na protivljenja.

Kojić je izrazio nevjericu da je neko predložio ovako paušalne odredbe i napomenuo da bi u krivično djelo, prema ovom zakonskom prijedlogu, bilo i vršenje prenošenja suvereniteta kada međunarodne finansijske institucije, poput Svjetske banke dodjeljuju kreditna sredstva i traže ispunjavanje uslova.

– Ovaj zakon je usmjeren u tom pravcu. Ali, ovim zakonom blokira se pridruživanje EU i donacije. Riječ je o populističkim izmjenama zakona. Za izmjene krivičnog zakona treba da se konsultuje struka jer je neprimjenjiv – naglasio je Kojić.

Kojić je podsjetio da je zagarantovan suverenitet entiteta i zajednice sastavljene od entiteta.

On je naveo da, prema ovom rješenju, može biti kažnjen svako „ko političkim, javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH omogućujući bilo kojem subjektu međunarodnog prava državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji da utiče na proces donošenja ustava, zakona i odluka“.

Kojić je ukazao da se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je na snazi od 2015. godine BiH obavezala da zakonodavstvo usklađuje sa tekovinama EU, te da bi se, ako bi bile usvojene predložene dopune, moralo izaći i iz ovog sporazuma.

– Ako hoćete da ovo postane inkriminišuće u zakonu, onda moramo i izaći iz sporazuma jer ćemo svi biti odgovorni – i ko je predložio i ko je usvojio, jer se prenosi dio suvereniteta – pojasnio je Kojić.

Prema njegovim riječima, ovom odredbom bi se trebalo krenuti jedan po jedan korak da se istupi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da se na taj način ne dozvoli oduzimanje suvereniteta.

– Mi prenosimo dio suvereniteta jer moramo sa zakonima u EU uskladiti Zakon o ombudsmanu – rekao je Kojić.

Vulić: Begiću, da li tjerate Srbe iz BiH?

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić upitala je poslanika DF-a Zlatana Begića da li on Srbe tjera iz BiH, jer je u Dejtonu jasno navedeno da BiH ima dva entiteta.

– Zašto se spočitava odluka Ustavnopravne komisje, čije smo članove izabrali. Nemojte da se iživljavate. Gdje piše da su članovi Ustavnopravne komisije dužni obrazlagati svoju odluku – upitala je Vulićeva.

Petković: Zakonski akt nije ozbiljno pripremljen

Poslanik Srpskog kluba Milan Petković ukazao je da zakonski akt nije ozbiljno pripremljen i da je laički napisan.

– Da sam poslanik bilo bi me sramota da uputim na ovaj dom. Kako se tajno može prenijeti suverenitet kako će sutra postupiti tužilac? – upitao je Petković.

On je naveo da upravo iz tog razloga smatra da Prijedlog nema ustavni osnovi što je potvrdila i Ustavnopravna komisija.

– Politikantski prijedlog zakona samo za pres-konferenciju, a ne za parlament. Mislimo da je ustavni poredak BiH zaštićen Krivičnim zakonom, odnosno članom napada na ustavni poredak – pojasnio je Petković.

Žestoka rasprava

Žestoka rasprava se razvila između člana Kluba poslanika „Narod i pravda“ Mie Karamehić-Abazović i poslanika DF o pitanje kako tajno prenijeti suverenitet.

Predrag Kožul protiv ovog zakonskog rješenja i da smatra da bi na osnovu njega poslanici mogli biti tuženi.

Poslanik SDS Mladen Bosić je tokom rasprave ukazao da su isti oni koji predlažu ovaj zakonski akt i govore o suverenitetu aplaudirali kada je visoki predstavnik nametao zakone.