Kojić: Srbi nisu imali pravedna suđenja, ni šansu za liječenje

51
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da je i u slučaju bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina Radoslava Brđanina, koji je preminuo jutros u UKC-u Srpske u Banjaluci, potvrđeno to da Srbi, haški osuđenici, nisu imali pravedna suđenja i da im je uskraćena šansa za pravovremeno liječenje.

Kojić je napomenuo da je Brđanin primljen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci u teškom i zapuštenom stanju.

– Iako je osuđen na drakonsku kaznu zatvora, treba podsjetiti da Brđanin nije osuđen zato što je naredio, a kamoli počinio bilo koje krivično djelo, pa čak ni po komandnoj odgovornosti ili kao član udruženog zločinačkog poduhvata – rekao je Kojić.

On je podsjetio da se, prema haškim presudama, kao „najznačajniji doprinos u sprovođenju famoznog strateškog plana, navodi učestvovanje Brđanina u propagandnoj kampanji, odnosno davanju javnih izjava, koje su navodno stvarale strah i mržnju među narodima BiH“ .

Kojić je naveo da se, prema presudi, odgovornost Brđanina zasniva i na tome da je „potpuno zakonitim odlukama o razoružavanju pojedinih gradova, naselja i sela navodno doprinio činjenju zločina u tim mjestima“.

– Porodici Radoslava Brđanina, koja se više od dvije decenije na dostojanstven način nosila sa nepravdom, izražavam najiskrenije saučešće – rekao je Kojić.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je jutros u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje je po dolasku u Srpsku bio primljen u teškom zdravstvenom stanju.

Brđanin, koga je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja nakon 23 godine odsluženja kazne.

U Banjaluku je stigao u subotu, 3. septembra, gdje ga je na Aerodromu dočekalo vozilo Hitne pomoći.