Kojić: Važno istražiti da li je Helez iznosio obavještajne podatke

5
Foto: rcirz.org

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je važno da bude formirana privremena istražna komisija u vezi sa iznošenjem obavještajnih podataka ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

Helez je putem medija iznio obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa i o regionalnim kretanjima i odnosima.

– Privremena istražna komisija treba da istraži te navode, jer ako je riječ o iznesenim lažima javnost treba da zna da je Helez iznosio laži, a ako nisu laži, onda tu postoje elementi više krivičnih djela – rekao je Kojić novinarima.

On je naveo da je Helez tvrdio da podatke dobija od obavještajnih službi, što predstavlja krivično djelo špijunaže.

– Osim toga, Helez je rekao da u okviru Oružanih snaga BiH postoji obavještajna služba, a znamo da je članom 9 Zakona o odbrani jasno definisano da se bave samo pitanjima Oružanih snaga, a nikako eksternim, tako da se postavlja pitanje da li u okviru Oružanih snaga postoji paraobavještajna služba – rekao je Kojić.

On je naveo da bi i poslanicima SDP-a bilo u interesu da se to istraži, jer i oni dobijaju negativne političke poene zbog istupa Heleza, kao i da bi trebalo da podrže ovu inicijativu.

Kolegijum Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH je, na prijedlog poslanika SNSD-a Sanje Vulić i Milorada Kojića, u dnevni red sjednice uvrstio prijedlog zaključka o osnivanju privremene istražne komisije u vezi sa iznošenjem obavještajnih podataka ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

Kojić je izrazio nadu da će na današnjoj sjednici Predstavničkog doma biti podržana tačka dnevnog reda o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključenog između Republike Srpske, BiH i Evropske investicione banke za projekat medicinskog kompleksa Banjaluka.

On je istakao da pravosuđe na nivou BiH zajedno sa Kristijanom Šmitom i američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem želi u potpunosti da devastira Republiku Srpsku.

Kojić je pojasnio da se to pokušava preko sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali da poslanici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH to neće dozvoliti.