Kojić: Vlada Srpske ima puno pravo da štiti suverenitet

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je Srni da Vlada Republike Srpske ima puno pravo da štiti suverenitet entiteta, koji je zagarantovan Ustavom Srpske, te da odluka o prekidu odnosa sa diplomatama SAD i Velike Britanije u BiH nije miješanje u međunarodne odnose.

On je, komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se Vlada Srpske, kako kaže, „neovlašteno miješa u spoljnu politiku BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama SAD i Velike Britanije u BiH“, rekao da Republika Srpska i njene institucije imaju pravo da donose mjere u skladu sa svojim zakonima.

– Odluka instuticija Republike Srpske se primjenjuje isključivo na poslanike koji su voljom naroda iz Srpske u skladu sa izbornim zakonom izabrani u zajedničke institucije, a ako govorimo o članu Predsjedništva iz Republike Srpske, on je biran voljom naroda u Srpskoj – naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, slanje takvih poruka i pokušaj miješanja u unutrašnja pitanja u Republici Srpskoj najbolje pokazuje želju i težnje Bošnjaka za stvaranjem unitarne BiH, kao i njihovu povezanost sa američkom i britanskom ambasadom.

– Postaje simptomatično da takve poruke šalje na današnji dan kada su upravo ti isti Amerikanci i Britanci bombardovali Srbiju, gdje su bila ogromna stradanja i razaranja, a po istom principu ti isti Amerikanci i Britanci su bombardovali 1995.
i Republiku Srpsku – podsjetio je Kojić.

On smatra i da se odluke koje se donose u Republici Srpskoj, u smislu nedozvoljavanja unitarnosti BiH, pokazuju kao dobre.

– Da je BiH unitarna, srpski narod bi bio manjinski i ne bi imao mogućnosti da brani svoja prava u takvoj unitarnoj BiH – zaključio je Kojić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade Republike Srpske za koju je naveo da se „neovlašteno miješa u spoljnu politiku države BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama SAD, Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH“.

Bećirović je naveo da je „krajnje vrijeme da Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proevroatlantskih snaga u BiH“, pominjući „Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u BiH i regionu“.