Kojić: Za stravične zločine nad Srbima niko nije odgovarao

13
Foto: SRNA

Muslimanske snage predvođene Naserom Orićem počinile su stravične zločine nad Srbima u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni, ali za to, nažalost, još niko nije odgovarao, izjavio je danas Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić je rekao da je činjenica da je od aprila 1992. do januara 1993. godine ubijeno 80 odsto lica od ukupnog broja stradalih.

– Očigledno je da Haški tribunal i pravosuđe BiH nisu htjeli da procesuiraju lica koja su počinila stravične zločine ili što je još gore oslobađali su pojedince, među kojim je Orić – rekao je Kojić.

On je istakao da u svemu ovome značajnu ulogu ima i međunarodna zajednica, jer događaje iz jula 1995. godine žele da predstave pogrešno.

– Ignorisanje zločina počinjenih nad Srbima ne doprinosi procesu pomirenja među narodima u BiH i takvo ponašanje je nedopustvio – dodao je Kojić.

U selu Zalazje danas će biti obilježeno 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni koje su na Petrovdan 1992. godine ubile muslimanske snage.