Kompanije rade na posebnim vakcinama za omikron

17
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Kompanije „Biontek“, „Moderna“ i „Džonson i Džonson“ rade na vakcinama čija će „meta“ posebno biti novi soj virusa korona omikron u slučaju da njihove postojeće vakcine ne budu efikasne protiv te nove varijante.

Pojava novog soja izazvala je snažan globalni odgovor jer su zemlje zabrinute da bi se mogao brzo širiti čak i među vakcinisanim populacijama, uvodeći ograničenja putovanja i druge restrikcije.

Kompanija „Biontek“ saopštila je da je započela rad na vakcini prilagođenoj omikronu, zajedno sa partnerom „Fajzerom“.

U međuvremenu, „Moderna“ je saopštila da bi moglo proći nekoliko mjeseci dok počne isporuka takve vakcine, izjavio je glavni izvršni direktor Stefan Bancel za Si-En-Bi-Si.

Bancel je rekao da efikasnost postojećih vakcina protiv kovida 19 kada se radi o novom soju trenutno nije poznata, dodajući da bi trebalo da bude više jasnoće za oko dvije nedjelje.

„Džonson i Džonson“, takođe, procjnjuju efikasnost svoje vakcine protiv kovida protiv omikrona, dok takođe traga za vakcinom specifičnom za tu varijantu.

– Počeli smo da radimo na dizajniranju i razvoju nove vakcine protiv omikrona i brzo ćemo je unaprijediti u kliničke studije ako bude potrebno – istakao je globalni šef istraživanja za kompaniju „Džonson i Džonson“ Mathai Mamen.

Vrhunski južnoafrički stručnjak za zarazne bolesti rekao je da se čini da je omikron prenosiviji od prethodnih sojeva, te da se prenosi i na ljude sa imunitetom od vakcinacije ili prethodne infekcije.