Komšić optužio susjede da žele anektirati dijelove BiH

8
Foto: UN Photo/Cia Pak

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je danas u Njujorku susjedne zemlje da žele da anektiraju dijelove teritorije BiH.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN, bez odluke Predsjedništva BiH i usaglašenog izlaganja, Komšić je ukazao da postoje nastojanja čiji je „konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija“ od strane susjednih zemalja.

On je rekao da u BiH ne postoji sistem vrijednosti zasnovan na jednakosti svih pojedinaca iako u preambuli Ustava stoji da je ona, između ostalog, zasnovana na Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine.

– Politički sistem u BiH je takav da daje prednost nečijoj etničkoj pripadnosti i na osnovi etničke pripadnosti građani moje zemlje imaju veća ili manja prava u zavisnosti od toga u kojem dijelu zemlje žive – rekao je Komšić.

On je dodao da se nejednakosti reflektuju u nekoliko aspekata života – političkom i društvenom, pošto nemaju svi ista prava na izborima ili na rad.

Komšić je rekao da je kompleksnost ovog pitanja evidentna u pokušajima na međunarodnoj diplomatskoj sceni da se nametne postojanje diskriminacije i nejednakosti građana BiH.

– U diplomatskim aktivnostima različitih aktera poziva se na dodatnu diskriminaciju na etničkim osnovama da bi se stvorila atmosfera za proces samoopredjeljenja unutar tih etničkih zajednica – rekao je Komšić.

Komšić je ukazao na dvije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojima je uspostavljena institucija visokog predstavnika u BiH sa zadatkom da vodi računa o primjeni Dejtonskog sporazuma i da time i same UN imaju obavezu da štite međunarodni poredak zaštitom akata međunarodnog prava.

On je izrazio očekivanje da će novi visoki predstavnik u BiH imati u vidu potrebu da štiti međunarodne zakonske akte, a time i fundamentalne vrijednosti.

Foto: AP Photo/Mary Altaffer

Komšić ukazao na značaj bilateralne saradnje u vrijeme pandemije kovid 19 i pomoći od prijateljskih ili susjednih zemalja i dodao da su i neke zemlje regiona pružile konkretnu pomoć i pokazale solidarnost prije multilateralnih institucija.

On je zahvalio mehanizmu Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi i Savjetu za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi jer su pomogli da se održi ekonomija BiH i olakša kretanje ljudi i robe u novim okolnostima.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generlanog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura,
trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.