Konaković: BiH da bude što manje zavisna od bilo koga

10
Foto: Klix.ba

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je da su na sastanku partnera u vlasti na nivou BiH danas u Sarajevu otvorene priče o projektima koji bi trebali da BiH učine što manje zavisnom od bilo koga i kako bi energenti bili ponuđeni građanima u cijeloj u BiH.

– Nismo samo govorili o „Istočnoj interkonekciji“ nego i o „Južnoj interkonekciji“ i novim izvorima koji bi BiH učinili što manje zavisnom od bilo koga – naveo je Konaković novinarima nakon sastanka.

Konaković je rekao da su na sastanku napravljeni mali pomaci o određenim temama, ali da se sagovornici uglavnom nisu saglasili oko predloženih rješenja.

– Dogovorili smo nastavak razgovora u skorom roku, kada ćemo definisati i otvoriti nova poglavlja, neke nove zakone koji bi trebali koristiti svim građanima BiH – rekao je Konaković.

On je rekao da je implementacija odluka sa sastanaka partnera u vlasti viđena na proteklim sjednicama parlamenta BiH, te da se taj dio dogovora predstavlja međunarodnoj zajednici, „očekujući određenu vrstu nagrade“.

– Ovih pet zakona koji su usvojeni jednako će koristiti svima i to je vodilja koja nas tjera na razgovore, pa ponekad i kada to ne bismo radili – naglasio je Konaković.

Prema njegovim riječima, danas se može govoriti o konkretnim rezultatima koji su iza partnera u vlasti, kao i o narednim sastancima koji trebaju proizvesti nove rezultate.

Govoreći o zakonu o sudovima, Konaković je naveo da je to teška tema oko koje se lome koplja, navodeći pitanja nadležnosti sudova, njihovog sjedišta i vjerskih prava unutar zakona.

– To je nešto oko čega polemišemo i pokušavamo da nađemo kompromis u kojem niko ne bi bio oštećen – naglasio je on i dodao da je u okviru zakona o sukobu interesa, na kojem se radi, uvažen veliki dio sugestija.

Sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i „trojke“, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto, održan je danas u Sarajevu.

Nakon sastanka Dodik nije davao izjave za novinare.