Konaković: Neću podržati Prijedlog mišljenja o izmjenama Izbornog zakona

14
Foto: Klix.ba

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da neće održati Prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ukoliko on tretira rješavanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a ne rješava sudske presude u više predmeta.

Konaković je rekao kako „ne postoji dogovor stranaka u vlasti na nivou BiH o bilo kakvom izbornom zakonu“, navodeći da radne grupe rade neke prijedloge.

– Nemamo nikakvu informaciju da je neki usaglašen izborni zakon otišao u proceduru, tako da ovo danas, što je na sjednici Savjeta ministara, nije to sigurno – rekao je Konaković.

On je naglasio da situacija između stranaka u vlasti na nivou BiH izgleda lošije nego ikad, te dodao da će se odazvati narednim sastancima partnera u vlasti ukoliko za to bude bilo potrebe.

Govoreći o današnjoj akciji „Blek taj dva“ Konaković je rekao da svi političari moraju biti predmet stalnog interesovanja, naročito pravosudnih institucija u BiH, te napomenuo da je jedan od uhapšenih u današnjoj akciji Gordan Memija, njegov prijatelj, koji je već hapšen prethodne godine.

– I Memija i Konaković i svi moraju biti predmeti istraga, kao što sam već rekao, ali se od toga ne smije praviti zabava za javnost – zaključio je Konaković.

Konaković, koji je i lider „Naroda i pravde“, rekao je u srijedu, 17. aprila, poslije sastanka sa partnerima u vlasti na nivou BiH da je ovaj sastanak u Istočnom Sarajevu bio veoma težak ali da još postoji svijest o tome da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe aktuelna pitanja, a Izborni zakon je jedno od najaktuelnijih.