Ogoljene namjere Sarajeva: Konaković poručio Vučiću da zaslužuje prezir i najavio reviziju presude i naplatu ratne odštete

43
Foto: Klix.ba

Ministar spoljnih poslova u Savjetu Ministara Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u razgovoru za sarajevski N1 najavio je kako će tražiti isplatu ratne štete od Srbije, kao i obnovu revizije presude protiv ove zemlje.

– Pošto je Vučić ovakav mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja – poručio je Konaković.

Konaković kaže da je priča o rezoluciji osvjetlila u pravom svjetlu i izraelskog ambasadora u Srbiji koji je rekao da se u Srebrenici nije desio genocid, ali i Srbiju posebno.

– Nisam vidio da je bilo reakcija iz njegove zemlje koje bi ga trebala staviti na pravo mjesto. Mislim da smo Vučića izvukli iz brloga u kojem se on pretvarao, svijetu nudio i prodavao da je neki proevropski i veliki svjetski čovjek, a on je zaista ruski proksi jednako kao i Dodik – navodi Konaković.

U utorak je najavljena vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a o BiH na zahtjev Rusije i tom prilikom će se video-linkom obratiti i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Konaković je potvrdio ovu informaciju istakavši kako Rusija pokušava osigurati obraćanje Cvijanovićeve.

– Za Vučića jedna važna poruka, on je napravio „Dan D“ od ove rezolucije kao da će se njenim usvajanjem nešto promijeniti. Ovakva Srbija zaslužuje naš prezir. Ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje. Mi smo godinu dana odlazili, razgovarali, nudili dijalog, a dobili smo od njih moralni šamar u pokušaju da se rezolucija zaustavi. Bez obzira na epilog glasanja o rezoluciji koja ne pravi pretpostavku, kako Vučić laže svjetsku javnost, za ratnu odštetu, ali pošto je on ovakav mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja – kazao je Konaković.

Dok se iz Sarajeva stalno potura narativ da se rezolucijom o Srebrenici ne namjerava osuditi čitav narod i da je riječ o kolektivnom sjećanju, sve ono na šta upozoravaju srpski predstavnici polako izvire iz bošnjačkih političara.

Na to sve, Konakovića je posebno iznervirala izjava izraelskog ambasadora u Srbiji koji je negirao genocid u Srebrenici. Zbog toga je Konaković izgubio konce i odgovorio rječnikom koji ne priliči čovjeku koji obavlja neku diplomatsku funkciju.