Konaković: Postoji zainteresovanost za energetsku saradnju sa Mađarskom

9
Foto: Klix.ba

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je danas da je BiH zainteresovana za energetsku saradnju sa Mađarskom.

Konaković je rekao da je kriza zbog Ukrajine jako uzdrmala cijeli svijet u oblasti energije, a da BiH ima izvozne potencijale koje nisu dovoljno iskorišteni.

– Propustili smo šansu u vrijeme kada je megavat-čas na mađarskoj berzi bio i 1.000 evra. Imali smo probleme unutar sistema, jer produktivnost u rudnicima i unutar javnih kompanija nije bila na nivou na kojem je trebalo da bude – rekao je Konaković na konferenciji za novinare.

On je naveo da nema otvorenih pitanja između BiH Mađarske, te da se BiH u dobre namjere Mađarske uvjerila u vrijeme virusa korona.

– Mađarska je zemlja sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i sa kojom se nove šanse dodatno otvaraju. Želim da zahvalim kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status BiH i podržavaju proširenje EU. Shvataju koliko nam znači stav EU prema proširenju jer činimo napore da BiH nastavi svoj evropski put – rekao je Konaković.

Ambasada Mađarske je bila kontakt tačka za saradnju sa NATO-om, te je Konaković zahvalio za predani angažman u tom smislu i naglasio da je veoma važan dio koji se tiče migrantske krize na koju BiH nije imuna.

– Imamo unutrašnje probleme jer ne možemo kontrolisati ta kretanja na Balkanu, a isto tako se od nas traži da se preveniraju neki procesi. Tražićemo pomoć EU kako bi se ovaj zajednički problem što bolje unutar BiH kontrolisao – rekao je Konaković.

Nema „Otvorenog Balkana“ dok se ne ratifikuje Berlinski proces

On je rekao da se o „Otvorenom Balkanu“ neće razgovarati dok se ne ratifikuje Berlinski proces, koji, kako je naveo, daje više šansi BiH kao drugoj ekonomiji regije, te da će se razmatrati u smislu da li je to ekonomski ili politički projekat.

– U BiH postoji ratifikovan sporazum Berlinski proces koji je veoma važan. U Beogradu sam to rekao i u Zagrebi i u Crnoj Gori. Nećemo uopšte razgovarati o „Otvorenom Balkanu“ dok ne ratifikujemo Berlinski proces – rekao je Konaković.

Načelno je dogovoreno i da Konaković posjeti Mađarsku do jula.