Konaković: Prisluškivanja bilo, za više od 100 predmeta nema traga

4
Foto: Klix.ba

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da je u BiH vršeno prisluškivanje osoba i da za više od 100 predmeta nema traga.

Govoreći o tvrdnji da je u BiH nelegalno prisluškivano više od 100 političara, novinara i drugih ličnosti iz javnog i političkog života, Konaković je naveo da postoji dokument u kojem je zavedeno više od 500 procesa stavljanja pod nazdor određenih osoba, gdje za više od 100 predmeta nema traga.

– Ne znam sve detalje, ali znam da je tačno i spreman sam za svaki sud. Bilo bi lijepo da bude sudski proces da svi dobijemo priliku da predstavimo sve dokaze – rekao je Konaković na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, Konaković je naveo da su partneri u vlasti dogovorili da radna grupa za pravosuđe ovog mjeseca napiše taj prijedlog, ali da on neće pristati da strane sudije odmah odu.

– To su teške teme i volio bih da ih nemamo, da ti ljudi odu i da se samo mi dogovaramo, ali da se dogovaramo, a ne napadamo – rekao je Konaković.

Konaković je naveo da bi bio najsrećniji da u BiH ne postoji nijedan stranac ni u jednom dijelu sistema, ali smatra da određeni događaji u BiH jačaju poziciju stranog medijatora.

Govoreći o jučerašnjem sastanku predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, Konaković je istakao da nema ništa protiv da se sastaju izabrani zvaničnici koji delegiraju politike, ali da smatra bi „državna služba trebalo da bude depolitizovana“.