Konaković: Razmatrano angažovanje međunarodne advokatske kancelarije za Trgovsku goru

8
Foto: Klix.ba

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara razmatrana mogućnost angažovanja međunarodne advokatske kancelarije koja bi ekspertskom timu iz BiH pomogla pri rješavanju problema Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad.

Konaković je rekao da je Savjet ministara analizirao i dopunjene odluke koje se tiču saziva ekspertskog tima BiH koji učestvuje u rješavanju ovog problema.

– Zadovoljni smo i činjenicom da je Hrvatska strana relaksirala odnose odlukama kojima je prolongirala ova dešavanja, ali i dalje pratimo i važno nam je da zaštitimo ovaj, vjerovatno najljepši dio BiH od bilo kakve ekološke katastrofe – rekao je Konaković novinarima.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Doma naroda i odbijanju prijedloga izmjena Izbornog zakona koje je predložila SDA, Konaković je naveo da je to urađeno u skladu sa dogovorom političkih lidera iz Laktaša, te dodao da bi partneri u vlasti do kraja februara trebali da ponude bolja rješenja za Izborni zakon.

On je rekao da je SDA svojim prijedlogom pokušala da „podvali“ priču o kriterijumima izbora članova Centralne izborne komisije BiH sa željom da i dalje potpuno kontroliše ovo tijelo i bira skoro 3.000 predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika.

– Oni čine sve da i dalje ostanu u potpunoj kontroli procesa izbora biračkih odbora, jer su godinama unazad pokazali da oni brojeći anuliraju glasove građana BiH – istakao je Konaković.

On je ocijenio da je odbijanje usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti negativna odluka, jer kako je rekao, nije bilo potrebe da se ne usvoji zakon koji je usklađen, dogovoren i koji je prošao Savjet ministara.

– To je jedan od važnijih zakona koji nam EU mjeri i nemam informacije zašto je SNSD to usporio, jer postoji usklađivanje na Kolegijumu da se i dalje živim drži ovaj zakon, koji bi, ako ode u redovnu proceduru, mogao ispasti iz dinamike donošenja odluka – rekao je Konaković.

On je ukazao da je važno donošenje evropskih dokumenata prije 20. februara, ističući da pojedinim evropskim zemljama treba nekoliko sedmica da u svojim parlamentima pripreme saglasnost za početak pregovora EU i BiH.

– To znači da bi evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji taj prijedlog Evropske komisije trebao pisati polovinom februara i iz tih razloga je bitna dinamika usvajanja ovih zakona – zaključio je Konaković.