Dodik: Ništa nije potpisano, načelno dogovoreno kako djelovati nakon izbora u BiH

18
Foto: Vlada Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je jedini uspjeh sastanka u Briselu što je napravljen politički i načelni dogovor o tome šta se u BiH treba dešavati nakon izbora.

Dodik je naglasio da na sastanku ništa nije potpisano, ali da su prihvaćeni danas saopšteni stavovi, kao i da sam početni dokument ne odgovora onom do kojeg se došlo na kraju, kao i da su sve ispravke vršena na zahtjev Republike Srpske.

– Mi smo shvatili da je to pokušaj predsjedavajućeg Evropskog savjeta da se dođe do dokumenta koji bio mogao biti korišten za sjednicu Savjeta Evrope tokom ovog mjeseca, gdje će se razgovarati o ubrzanom davanju statusa kandidata nekim zemljama, među kojima je Ukrajina – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je pojasnio da bi na toj sjednici BiH trebala da bude postavljena kao zemlja koja treba da dobije kandidatski status, što bi bila dramatična razlika u odnosu na dosadašnjih 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni.

Dodik je rekao i da su dokument, predočen na početku sastanka, pisali muslimani iz kancelarije Evropske komisije u Sarajevu.

Dodik je istakao da je njegov nastup, kao i nastup lidera SP-a i Ujedinjene Srpske Petra Đokića i Nenada Stevandića, bio je jedinstven, koordiniran i jasan.

Napomenuo je da je dokument koji je predložen po dolasku u Brisel bio pun netačnih informacija.

– Vidjelo se da su ga pisali muslimani iz kancelarije EU u Sarajevu. Mnogo je bilo misterija oko toga kako će se sastanak održati i nekoliko puta je mijenjan i njegov format – rekao je Dodik.

Istakao je da nije bilo jedinstva iz Srpske.

– Nismo bili jedinstveni. Lider PDP-a Branislav Borenović je došao tamo da ordrži predizbornu kampanju i njegov nastup je doživio fijasko. Borenović nije bio spreman na zajedničko nastupanje na sastanku – istakao je Dodik.

Podsjećamo, konferencija za novinare lidera ovih stranaka zakazana je nakon sinoć održanog sastanka lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. Kako mediji prenose u Briselu je prihvaćen politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH za napredak na evropskom putu.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prethodno je saopštio da je bio sporan dio političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu, te da u Briselu „ništa nije potpisano“.

Dodik je poručio da su za „sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni“.