Konjicija insistirao na genocidu prije nego što se bilo šta desilo: Sve planirano!

21
Foto: mahalla.ba

Predsjednik Parlamenta BiH Abdulah Konjicija rekao je na sjednici Predsjedništva održanoj 4. marta 1992. godine da Srbi čine genocid nad muslimanima i da je počinjeno 11 genocida.

Kako se vidi iz transkripta sa pomenute sjednice, Konjicija traži da Silajdžić na sjednici OEBS-a iznese zahtjev da se sukob u BiH okarakteriše kao genocid.

Na sjednici je bilo riječi o tome da Silajdžić treba da pogura tri tačke: ko je agresor, ratna odšteta te stavranje međunarodnog tribunala.

Međutim, Konjicije je uporan, kada sumiraju tačke koje Silajdžić treba da lobira, jasno kaže: „NE, GENOCID“, poručujući da bi to trebalo da bude jedna od tačaka.

Kada se pogleda ovaj transkript, jasno je da je cijeli scenario priče o genocidu smišljena i prije ratnih dešavanja.

Podsjetio je na ovo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obraćajući se pred poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske na posebnoj sjednici.

– Konjicija je, zaključujući skupštinu, rekao da Srbi čine genocid nad muslimanima. Vi ste atmosferu genocida kreirali prije nego što se išta desilo, ništa nije ni počelo – naveo je Dodik.

Dodik je dodao da su muslimani tada pokušali svoju prljavu prtošlost za svoje učešće u Handžar diviziji i onome što su radili srpskom narodu da operu.

– I 50.000 muslimana koji su poginuli u Blajburgu kao pripadnici ustaškog pokreta htjeli ste da operete kroz priču da su Srbi nešo učinili. I ovo sada isto tvrdite sa ovom pričom o dokumentu u UN – vi želite upravo to da kažete – poručio je predsjednik Srpske.