Konzervativci vrše pritisak na Džonsona da aktivira član 16?

8
Foto: Danny Lawson/Press Association Images

Predstavnici Konzervativne stranke u britanskom parlamentu pojačali su pritisak na premijera Borisa Džonsona nakon što se u javnosti pojavila vijest da je Brisel odbio zahtjeve Londona za Evropski sud pravde, piše britanski dnevnik „Dejli telegraf“.

Evropska komisija će tokom dana objaviti niz planova za veliko smanjenje broja graničnih kontrola za britansku robu, životinje i biljke koje idu u Sjevernu Irsku.

Britanija je tražila formiranje potpuno novog protokola kojim bi bile spriječene provjere uvedene Sporazumom iz 2019. godine što je imalo loš uticaj na trgovinu u Sjevernoj Irskoj.

Međutim, Brisel će odbiti ponudu za ponovne pregovore o protokolu i odbacio je poziv britanskog predstavnika za Bregzit Dejvida Frosta da se Evropski sud pravde zamjeni međunarodnim arbitražnim panelom po modelu trgovinskog sporazuma.

Neimenovani zvaničnik EU potvrdio je da se u današnjem dokumentu iz Brisela neće pominjati Evropski sud pravde.

Poslanici konzervativaca zatražili su od Frosta da ostane čvrsto pri svom stavu i da u dijelo sprovede prijetnju o pokretanju Člana 16 iz Protokola ukoliko Brisel ne popusti.

Tom klauzulom jednostrano se suspenduju dijelovi Sporazuma i postoji rizik od trgovinskog spora sa EU, ali pristalice Bregzita smatraju da je to pitanje suvereniteta.

– EU želi da kroz Evropski sud pravde bude sudija, porota i egzekutor po pitanju Protokola za Sjevernu Irsku. Obećali smo povratak kontrole nad našim novcem, zakonima i granicama i posljednji put kada sam provjeravao, Sjeverna Irska je bila dio Britanije – rekao je poslanik Endrju Bridžen.

Poslanik francuskog parlamenta i bivši ministar za Evropu Natali Lojzo rekla je da narod u Sjevernoj Irskoj ne treba da brine o Evropskom sudu pravde i da se ona pita „ko rješava, a ko pravi probleme“.

Prema njenim riječima, ukidanje ovlaštenja sudija iz EU da sprovode regulative bloka u Sjevernoj Irskoj značilo bi da ta provincija gubi pristup evropskom jedinstvenom tržištu.

Ona je istakla da se time uništava Protokol za Sjevernu Irsku koji je dio Sporazuma o Bregzitu i s tim Brisel ne može biti saglasan.