Košarac: Biće pokrenuta istraga o plasiranju sredstava Ministarstvu odbrane za helikoptere

27
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će biti pokrenuta istraga o tome kako je moguće da se finansijska sredstva iz budžetske rezerve mogu plasirati bez odluke Savjeta ministara, nakon što je u petak, 21. jula, pred kraj radnog vremena, realizovana odluka o finansiranju nabavke civilnih helikoptera za Oružane snage BiH.

Košarac je rekao da ovaj prenos novčanih sredstava nije urađen na zakonit način.

– Na taj način je ministar odbrane (Zukan Helez) sa zamjenikom ministra finansija (Muhamedom Hasanovićem) dogovorio da se dio budžetskih sredstava bez posebne odluke Savjeta ministara stavi na raspolaganje Ministarstvu odbrane – rekao je Košarac novinarima.

Prema njegovim riječima, od kada postoji Savjet ministara nikada nije bila donesena takva odluka.

Košarac je rekao da je to uočeno danas i da je zato važno da kvote koje dolaze iz Republike Srpske moraju biti popunjene.

On je podsjetio da je o prebacivanju sredstava Ministarstvu odbrane bilo rasprave i na nekoliko prethodnih sjednica Savjeta ministara gdje je Kancelarija za zakonodavstvo jasno rekla Helezu da je neophodno obezbijediti novu odluku za povlačenje 3,6 miliona KM za nabavku civilnih helikoptera.

– Očigledno je neko svjesno prećutao i nije poštovao potrebe koje u skladu sa zakonom treba uraditi kako bi određena odluka bila na dnevnom redu – naglasio je Košarac.

On je naveo da ovo povlačenje sredstava iz budžetske rezerve institucija BiH pravi ozbiljan problem poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH), kojima je potrebno pomoći da saniraju posljedice afričke kuge svinja.

– Svjedoci smo da svaki dan postoje elementarne nepogode, mnogi gradovi su poprilično doživjeli uništenje imovine, a postoje i inicijative lokalnih zajednica prema Savjetu ministara da se obezbijede finansijska sredstva iz budžetske rezerve – naglasio je Košarac, te dodao da se sada ne mogu sanirati svakodnevne posljedice elementarnih nepogoda.

On je istakao da ova situacija dovoljno govori o bahatosti, sprezi i političkoj podvali koja je prisutna u Savjetu ministara, gdje je iskorištena prilika da se u nedostatku kvote koja dolazi iz Republike Srpske, pokušaju na, kako je rekao, prevarantski i nezakonit način prebace finansijska sredstva.

– Šta je još urađeno i šta još namjeravaju da urade to ne znam, ali u svakom smislu je vidljivo da koriste prostor i da različite vrste mahinacija kako bi ostvarili neke svoje interese – naglasio je Košarac.

On je podsjetio da je u prethodnoj Odluci Savjeta ministara rečeno da će novac biti obezbijeđen do 30. septembra, ali da je to podrazumijevalo novu odluku jer se mora znati sa kojeg budžetskog koda se povlače sredstva.

– A oni nisu čekali novu odluku. Kancelaraija za zakonodavstvo je upozoravala da moraju donijeti novu odluku na Savjetu ministara, a oni su to uradili u petak pred kraj radnog vremena – zaključio je Košarac.

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara nezakonitim putem i bez nove odluke Savjeta ministara doznačilo je u petak, 21. jula, u popodnevnim časovima 3,6 miliona KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara za potrebe nabavke neborbenih helikoptera.