Košarac: Bošnjačka struktura ispunjava agendu stranaca

4
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je danas da je vidljivo da bošnjačka struktura u Savjetu ministara ispunjava agendu stranaca, te da je odustala od unutrašnjih dogovora izdajom dogovora lidera političkih partija u vlasti na nivou BiH iz Laktaša.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto još nije usvojen budžet institucija BiH, Košarac je rekao da su najbolja adresa za ovo pitanje bošnjačke političke strukture koje čine Savjet ministara.

– One, prije svega, slušaju strance, umjesto da uložimo energiju i da sva pitanja definišemo na temelju dogovora izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Mi to ponavljamo u kontinuitetu. Zašto će nam stranci? Zbog čega? Čiju to oni agendu implementiraju – upitao je Košarac.

Košarac je naveo da se treba vratiti bazičnim dogovorima, dodajući da je u međuvremenu došlo do različitih konotacija i kontaminacija političkih prilika u BiH, što su bošnjački političari ignorisali, te da su, uprkos upozorenjima političkih predstavnika Republike Srpske, vodili unilateralnu politiku i nisu razmišljali o tome kakve posljedice mogu ukupno da donesu BiH.

– Više su bili bazično orijentisani na neke njihove primarne političke ciljeve i potrebe određenih stranaca koji su bili promoteri takvih ideja i zato je došlo do zastoja – rekao je Košarac.

Košarac je dodao da svaki put kada su razgovarali o ekonomskim i reformskim temama i na temelju dogovora došli do određenih rješenja, došlo je i do njihovog usvajanja, ali je to bio rezultat dogovora domaćih političara, bez stranaca.

– Republika Srpska je za sve dosadašnje iskorake bila pitana, dala svoje mišljenje. Plan deeskalacije prvo je dostavio SNSD, pa HDZ, pa onda „Trojka“ i njihovi partneri. Mislim da tu postoji zastoj i najbolje je pitati one koji slijepo slušaju strance u BiH, to su upravo, rekao bih, partneri koji dolaze iz bošnjačke kvote. To je problem i kada je riječ o usvajanju budžeta – naglasio je Košarac.

Košarac je upitao i šta znači planiranje budžeta institucija BiH s obzirom na činjenicu da postoje neraspoređena finansijska sredstva, za koja se mora znati da li će biti utrošena i na koji način.

– Postoji politički okvir kada je u pitanju budžet institucija BiH, međutim, određen dio aktivnosti koje čine predradnje koje su trebale da urade i strukture FBiH nisu urađene i pitanje je kada će to one uraditi kako bismo mogli ući u proceduru usvajanja budžeta institucija BiH – rekao je Košarac.

On je naveo da su to bili elementi dogovora partnera na zajedničkim sastancima, ali svaki put je došlo do izostanka onoga što je dogovoreno.

– Očigledno, postoji modeliranje od stranaca, rekao bih i na ovom planu, da etiketiraju ministra (finansija Srđana) Amidžića ili neke druge da ne žele da predlože budžet, a u principu upravo oni manipulišu i upravljaju strukturama koje, očigledno, ove predradnje nisu realizovale – zaključio je Košarac.

Pravo Srba je da definišu svoje nacionalne interese i politike

Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu temelj je za najvažnije nacionalne ciljeve srpskog naroda u 21. vijeku, rekao je Košarac, ističući da je elementarno nacionalno pravo Srba da definišu svoje nacionalne interese i politike.

Košarac je naglasio da srpske nacionalne interese neće definisati neki drugi narod u BiH ili van nje.

– Mi smo jedan narod. Deklaracija nam daje odgovor na brojna izazovna pitanja. Trasira naše ozbiljno političko kretanje u nekom dužem periodu. Fokus nam je da zaštitimo naše nacionalne interese – rekao je Košarac i dodao da Srbi neće štititi nacionalne interese Bošnjaka.

On je rekao da čuje da u Sarajevu postoji određena histerija zbog održavanja Svesrpskog sabora i upitao zašto Bošnjaci negiraju elementarno pravo Srba da zaštite svoj nacionalni interes.

– Ne vidim razloga da bilo ko bude histeričan. Sjetimo se Sabora Bošnjaka. Da li je tada neko iz Sarajeva komentarisao Sabor koji je organizovao (Elmedin) Konaković? Da li smo tada čuli neku negaciju? Normalno je da postoji Sabor Bošnjaka, a nije normalno da postoji Sabor Srba – istakao je Košarac.

On je napomenuo da su takvi histerični napadi rezultat upravo politike koja se ovdje želi forsirati, a koja je potpomognuta ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem, te nelegalnim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom i nekim drugima.

– I naravno, mentalnom potrebom da se svaki put osporava uloga srpskog naroda od drugog naroda u BiH. S tom praksom oni treba da prestanu. Neće ništa postići. Mi ćemo i dalje biti okupljeni oko naših fundamentalnih nacionalnih interesa i nacionalnih politika koje neće biti usmjerene protiv drugih naroda u regionu – rekao je Košarac.

On je rekao da oni koji danas napadaju Srbiju, te u tom kontekstu i Deklaraciju, treba da znaju da je ona jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, što pokazuje i statistika.

Košarac je naglasio da ne treba zanemariti činjenicu da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naveo da su na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije bili predstavnici Bošnjaka i Hrvata, koji su članovi obje vlade, te upitao u čemu je problem kada je riječ o jedinstvu srpskog naroda.

– U čemu je problem u jedinstvu srpskog naroda? Deklaracija je, jednostavno, izraz državne i nacionalne politike srpskog naroda. Mi imamo pravo na to. Glavni akcenat je bio na miru i stabilnosti u regionu. Ova deklaracija nije izraz nikakvih političkih tendencija usmjerenih protiv bilo koga ko nije Srbin – istakao je Košarac.