Košarac: Energetika u nadležnosti entiteta

9
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac naglasio je danas da je oblast energetike u nadležnosti entiteta i da je prejudiciranje bilo kakvih rješenja na zajedničkom nivou „ćorav posao“.

– Ovo što radi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je potpuno ćorav posao iz prostog razloga što je energetika ustavna nadležnost Republike Srspke i Federacije BiH – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, komentarišući Bećirovićevu inicijativu da na zajedničkom nivou bude donesen zakon o gasu.

Košarac je napomenuo da Bećirović blokira istočnu gasnu interkonekciju i da iz tog razloga ne može pričati o energetskoj stabilnosti.

– Onda se on nađe pametan i predlaže određeni vrstu zakona koja apsolutno nema prohodnost. Treba ga napomenuti da se zakoni donose u parlamentu, ali da su za to potrebni i glasovi iz Republike Srpski i FBiH – poručio je Košarac.

On je napomenuo da srpski predstavnici čuvaju autonomiju Republike Srpske unesenu u institucije BiH.

– Potpuno je nemoguće donijeti zakon o gasu na nivou BiH, ili neke druge zakone u legislativi koja reguliše energetiku, jer je to nadležnost eniteta. Postoje naše obaveze i kretanja po osnovu trećeg energetskog paketa, koordinišemo sa entitetskim ministartsvima. Formirana je i radna grupa – rekao je Košarac.