Košarac: Forum u Sankt Peterburgu važan za predstavljanje kapaciteta Republike Srpske

8
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas da je Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF 24) važan za prezentovanje kapaciteta Republike Srpske, koja je spremna da odgovori svim političko-ekonomskim izazovima.

– Republika Srpska je spremna da, uz politike mira i stabilnosti i poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, apsorbuje nove međunarodne trendove – rekao je Košarac novinarima u Sankt Peterburgu, gdje će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu koji će sutra biti svečano otvoren.

Košarac je ponovio da je EU kolonija SAD, te naveo da se zapadne sile miješaju u unutrašnja pitanja i nameću rješenja u BiH.

– Političko rukovodstvo Republike Srpske je u dobrim odnosima sa rukovodstvima Srbije i Rusije, te pokazuje sposobnost za prihvatanje novih izazova. Na ovakvim forumima se mogu preuzeti novi smjerovi ekonomskog razvoja svjetskih zemalja i zato u BiH treba da razmišljamo i o ovakvim modelima, ne samo o EU koja se suočava sa brojnim problemima – istakao je Košarac, koji je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On kaže da rukovodstvo Republike Srpske sa svojim partnerima želi raditi na dodatnom osposobljavanju Srpske za sva buduća kretanja.

Košarac je zahvalio Rusiji za doprinos u utvrđivanju istine o situaciji u BiH.

– Dugujemo Rusiji zahvalnost za 2015. godinu i tadašnje glasanje u Savjetu bezbjednosti UN, ali i za nedavno glasanje u Generalnoj skupštini UN, kada su istinito stali na stranu politika Republike Srpske i Srbije – naglasio je Košarac.

On je naveo da je Rusija time dala doprinos da falsifikovane istorijske činjenice ne mogu biti adekvatno prihvaćene u međunarodnim okvirima.

– To je ozbiljna pobjeda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića. Veoma je važno što su politike Rusije uz srpski narod u ovim teškim trenucima – rekao je Košarac.

Brojne delegacije iz više od 130 zemalja pristižu u Sankt Peterburg gdje će sutra biti otvoren Međunarodni ekonomski forum koji će trajati do 8. juna, javio je izvještač Srne.

Na Forumu je najavljeno prisustvo delegacije Republike Srpske koju predvodi predsjednik Milorad Dodik, koji godinama učestvuje na ovom skupu.

Predsjednik Dodik na forumu bi trebalo da učestvuje od četvrtka, 6. juna.

Za Međunarodni ekonomski forum do sada se prijavilo više od 17.000 učesnika, ali i 3.400 predstavnika svjetskih medija.