Košarac: Helez i Bećirović ne mogu da govore u ime BiH, Srpska aktivno učestvuje u procesu odlučivanja

10
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ne mogu da govore u ime BiH. Nema nikavog članstva BiH u NATO-u, Republika Srpska to nikada neće prihvatiti, kaže zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac ističe da smo svi svjesni činjenice šta je NATO radio 1995. godine srpskom narodu.

– Ne znam koliko puta to treba da ponovim u Sarajevu ili na nekim drugim mjestima, ali vidljiva je njihova invazija i određene aktivnosti po svijetu da lobiraju, govore netačno u ime BiH. Naša politika je izgradnja suvereniteta institucija, aktivna uloga Republike Srpske i FBiH u procesu odlučivanja i na zajedničkom nivou i kroz ulogu izabranih predstvnika sva tri konstitutivna naroda – rekao je Košarac.

Košarac takođe kaže da bi bilo patriotski, politički odgovorno da članovi CIK-a iz reda srpskog naroda postupe po zaključcima Vlade Srpske i drugih republičkih institucija.

– Smatramo da je bilo kakva uloga Kristijana Šmita ovdje potpuno štetna po interese Republike Srpske i nacionalne interese srpskog naroda u BiH. Očekujem da će se i dalje nastaviti intervencija Šmita, jer želi da na različite načine usmjeri svoju politiku protiv Republike Srpske – zaključio je Košarac.

Denis Bećirović je juče pozvao NATO da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH.