Košarac: Helez u Briselu nije dio rješenja, već problema

15
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, nije došao u Brisel da bude dio rješenja, poručio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, komentarišući jučerašnji istup Heleza, koji je iz Brisela poručio da je „EU shvatila da je Milorad Dodik najveći problem u BiH“.

Košarac je ponovio da su, za razliku od Heleza, predsjednik Milorad Dodik i institucije Republike Srpske ponudili rješenja.

– Helez nije došao u Brisel da bude dio rješenja i zapleo se ko pile u kučine. Nije došao da razmotrimo način na koji će se deblokirati procesi u BiH, kako ćemo doći do toga da institucije funkcionišu, kako ćemo riješiti pitanje imenovanja ministra finansija u Savjetu ministara, kako ćemo riješiti problem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nije došao da priča o realizaciji 14 prioriteta. Isključivi motiv mu je širenje laži i neistina u evropskim institucijama, te horski napadi na Milorada Dodika i Republiku Srpsku – poručio je Košarac.

On je konstatovao da su potpuno neprihvatljive insinuacije i optužbe na račun rukovodstva i institucija Republike Srpske.

– Sarajevska struktura plasira neargumentovane tvrdnje o Miloradu Dodiku kao glavnom krivcu. To je potpunu nonsens. Moraju izađi iz zagrljaja Izetbegovića, starijeg i mlađeg. Neka se oslobode takvih politika! Milorad Dodik i Republika Srpska su ponudili rješenje. Srpski narod stoji uz politike Milorada Dodika. Mi želimo ustavne pozicije i dosljednu primjenu Dejtona. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivan naroda. Bez Republike Srpske nema riješenja u BiH – poručio je Košarac.

On je naglasio da Republika Srpska podržava EU integracije, o čemu najbolje svjedoči njena puna opredijeljenost za implementaciju 14 prioriteta.

– To je naše opredjeljenje i naša politika. Onaj ko blokira projekte Republici Srpskoj i zagovara sankcije, zapravo podriva EU – naglasio je Košarac.