Košarac: Hitno ispitati ko je falsifikovao pismo Guteresa

13
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da institucije Republike Srpske traže od nadležnih organa da hitno ispitaju ko je falsifikovao pismo generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i kao takvo pustio u medije prije nego što je dospjelo na adresu srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović.

Košarac je istakao da nikada ne bi isključio u ovakvim odnosima sarajevski uticaj, jer oni imaju pojačanu potrebu da kreiraju neka rješenja koja ne odgovaraju činjeničnim stanjima.

On je podsjetio da odluke o imenovanju visokog predstavnika naprosto nema i ne postoji.
Prema njegovim riječima, u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma jasno je navedeno da se visoki predstavnik imenuje u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

– To ne mogu promijeniti perfidne igre dijela međunarodne zajednice i nemušto prebacivanje odgovornosti na Savjet za sprovođenje mira – istakao je Košarac za Srnu.

Košarac je rekao da je na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, koji je ove sedmice održan u Briselu, pitao šta bi oni radili da im dođe stranac i nameće odluke kao što radi Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska i njene institucije ne priznaju.

Prema njegovim riječima, Brisel svoje političke odluke kreira na informacijama iz Sarajeva, koje su čist falsifikat.