Košarac: Implementirati međunarodne obaveze, ali sačuvati domaće proizvođače

26
Foto: Klix.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da treba razgovarati sa partnerima iz zemalja okruženja i implementirati međunarodne obaveze koje je BiH potpisala, ali sačuvati domaće proizvođače.

– U tom smo kontekstu morali imati vrlo jasnu politiku zaštite domaćih proizvođača. Bitno je entitetima omogućiti da naši proizvođači izvoze robu, naravno suprotstaviti se uvozničkim lobijima koji su prisutni u BiH i pokušati u okviru zadatih standarda Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA i naših potreba naći balans i obezbijediti da se naši proivodi izvoze u zemlje okruženja i EU – poručio je Košarac.

Kad je riječ o preuzimanju predsjedavanja BiH CEFTA, Košarac smatra da je veoma važno da BiH ima tu vrstu kondicije da sporazume i važne dokumente koje je potpisala participacijom u asocijacijama drži na visokom nivou.

– Nama je CEFTA važan cilj, da u tom domenu budemo vrlo aktivni i vidljivi. To bi dalo jednu vrstu zamajca za razvoj domaće proizvodnje jer su te carinske barijere znatno smanjene s članicama CEFTA. BiH predsjedavajnje preuzima od Albanije. Mi imamo jednu vrstu svojih prioriteta. Riječ je o određenim dodacima na neke protokole – izjavio je Košarac za sarajevski Dnevni avaz.

On je dodao da će o tome govoriti na plenarnom dijelu sastanka u Sekretarijatu CEFTA Briselu, gdje boravi u trodnevnoj posjeti.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara smatra da treba s poslovnom zajednicom BiH definisati „top sektore“.

– Imamo viškove proizvedene električne energije koje treba prodavati. Vidimo jak zamajac u namjenskoj industriji. Imamo šansu kroz poljoprivrednu proizvodnju. Značajne količine voća i povrća izvoze se u Rusku Federaciju. Postoji veliko interesovanje i kineskih partnera za određene prizvode iz BiH – rekao je Košarac.

On smatra da u ranijem periodu nije bila adekvatna koordinišuća uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa vladama entiteta.

– Bio je period u kojem se željelo od ovog ministarstva napraviti tijelo nadređeno entitetskim ministarstvima, što je za mene, ali i kolege u entitskim vladama, potpuno neprihvatljivo – rekao je Košarac.

On je dodao da se ne želi baviti ničijim populističkim mjerama nego da, prije svega, s aspekta ustavnih nadležnosti i definisanih modela saradnje s entitetskim institucijama želi da se razvijaju politike koje su neophodne za građane BiH.

Kad je riječ o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Košarac je istakao da je potrebno prestati s politikama uslovljavanja.

– Smatram da je veoma važno afirmisti dokumente koji su potpisali naši lideri. Izjava partnerstva tri ključna lidera je domaći proizvod zasnovan na izbornim rezultatima. Veoma je bitno da jedni drugima ne osporavamo izborni rezultat i poštujemo volju kako Bošnjaka, tako i Srba i Hrvata – rekao je on.

Košarac je dodao da je i s tog aspekta jedna pozicija u Savjetu ministara pripadala Republici Srpskoj iz reda ostalih.

– Božović je Crnogorac, prošao je sve provjere institucija BiH – napomenuo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.