Košarac informisao Đurića da protestna nota ne predstavlja zvaničan stav BiH

12
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac informisao je danas ministra inostranih poslova Srbije Marka Đurića da protestna nota koju je uputio ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković povodom održavanja Svesrpskog sabora ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav BiH.

Košarac je naglasio da sadržaj ove protestne note odražava lični stav Konakovića, te da je upućivanje ovog dokumenta u ime BiH neustavno i nezakonito, kao i da predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja.

– Jedini ustavno nadležan organ za kreiranje i vođenje spoljne politike je Predsjedništvo BiH, koje nije dalo saglasnost Konakoviću, što nije učinio ni Savjet ministara kao organ koji provodi politiku institucija BiH – naveo je Košarac na „Instagramu“.

On je naglasio da je u ime BiH moguće govoriti isključivo onda kada tri člana Predsjedništva usaglase stav, te da je sve drugo neustavna i nezakonita praksa, o čemu će prijateljske zemlje u regionu, Evropi i svijetu biti i dalje obavještavane.