Košarac: Izetbegovićeve ratnohuškačke izjave prijetnja miru u BiH

10
Foto: SRNA

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da su izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, u kojima ponovo zvecka oružjem i prijeti ratom, posljedica očigledne frustracije i histerije zbog gubitka vlasti nakon oktobarskih opštih izbora.

– Izetbegović i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović koji se, nažalost, svjesno pridružio prvom čovjeku SDA u ratnohuškačkim izjavama, ni na koji način ne mogu uplašiti ili pokolebati institucije Republike Srpske i predstavnike Republike Srpske na nivou BiH u sprovođenju politike mira, očuvanja Dejtonskog sporazuma i svih prava koje taj sporazum i Ustav BiH garantuju Srbima – poručio je Košarac za Srnu.

Prema Košarčevim riječima, Izetbegovićeve ratnohuškačke izjave imaju za cilj da obeshrabre one strane zvaničnike koji smatraju da je lider SDA najveća opasnost po mir i najveći remetilački faktor u BiH.

– Izetbegović se grčevito bori za opstanak u vlasti u Federaciji BiH, kao i na poziciji prvog čovjeka SDA i očigledno ga nervira činjenica da stranci ne podržavaju ni jedno niti drugo – ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Izetbegović po svaku cijenu pokušava da političke probleme iz Federacije BiH prenese u Republiku Srpsku što mu, kaže Košarac, neće uspjeti.

– Republika Srpska je bezbjedna i politički i ekonomski stabilna. Institucije Republike Srpske funkcionišu u punom kapacitetu i u stanju su da spriječe bilo kakav pokušaj ugrožavanja mira, bezbjednosti i stabilnosti – naglasio je Košarac.

On je pozvao pravosudne institucije da se pozabave izjavama i porukama Izetbegovića.

– Pravosudne institucije ne bi trebalo da ćute i da ignorišu činjenicu da izjave Bakira Izetbegovića predstavljaju očigledno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnju miru u BiH – zaključio je Košarac.