Košarac: Konaković da rješava probleme u FBiH, ne da drži slovo Republici Srpskoj

4
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da predsjednik stranke „Narod i pravda“ Elmedin Konaković apsolutno nema pravo da drži slovo Republici Srpskoj, njenom predsjedniku Miloradu Dodiku i rukovodstvu.

– Umjesto što pokušava da dobije simpatije svog glasačkog tijela negativnim komentarima o Srpskoj, bolje bi mu bilo da energiju usmjeri na rješenje nagomilanih problema u FBiH – naglasio je Košarac.

Dodaje da lažni narativ o tome da Srpska nešto blokira neće postati istina, ma koliko se Konaković trudio da kao papagaj ponavlja.

– Da ponovimo, Srpska od početka zagovara implementaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu. Blokade prave strukture iz FBiH, jer se ne drže dogovora. SNSD smatra da EU nije i ne treba biti jedini spoljnotrgovinski partner, već da moramo otvarati i druga tržišta za domaće proizvode, te potpisivati nove ugovore o slobodnoj trgovini. Naša politika je zaštita domaće proizvodnje – navodi Košarac.

Ističe da SSP nije pogodan za privrednike, posebno ne za poljoprivredne proizvođače.

– Mi to želimo mijenjati, ali onda uslijedi blokada iz FBiH, kojom upravlja Delegacija EU i koja očigledno ispunjava želje EU. Republika Srpska nudi druga rješenja. Ako je za Konakovića toliko nebitna Rusija, hajde da kažemo ljudima da nam ne treba njihov gas, da nam ne trebaju pregovori sa Rusijom kako bi BiH konačno postala članica WTO. Je li Konakoviću to prihvatljiva opcija? – upitao je Košarac.

Kaže da Republika Srpska ima svoj cilj i zna svoj put.

– BiH ima perspektivu isključivo uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava, te dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Konaković na krilima pojedinih zapadnih centara moći, prvenstvo Američke ambasade, kao i lažnog visokog predstavnika, zagovara antidejtonska rješenja i time ozbiljno narušava ustavni poredak i prijeti budućnosti zemlje u koju se kune – dodaje Košarac.

Navodi da se Konaković trudi da bude dopadljiv i radikalnom islamskom krugu i kvazigrađanskoj opciji.

– Pitanje je koliko iskrenosti ima u svemu tome i koliko je dosljedna njegova politika. U svakom slučaju, za nas će ostati upamćen po tome što je od zvaničnika Srpske, primarno od predsjednika Dodika, tražio da ga napadamo kako bi mu rastao rejting kod Bošnjaka – zaključio je Košarac.