Košarac: Konaković izašao iz SDA, ali SDA nikada nije iz njega

12
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac istakao je da je Elmedin Konaković izašao iz SDA, ali SDA očigledno nikada nije izašla iz njega.

Komnetarišući današnje optužbe Konakovića na račun Republike Srpske i njenog predsjednika i lidera SNSD-a Milorad Dodika, Košarac je ocijenio u izjavi za Srnu da je vidljivo da ima kompleks SDA i silno želi da nakon Alije i Bakira bude Bakir u ogledalu.

„U prilog tome svjedoči i njegova današnja elaboracija, u kojoj je iznio niz primitivnih uvreda, netačnih tvrdnji i paušalnih ocjena na račun rukovodstva Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika. Pri tome, pokazao je poprilično neznanje u vezi sa određenim procesima“, rekao je Košarac.

Prije svega, dodao je on, Konaković nema političku hrabrost da iznese bilo kakvu autentičnu politiku, jer su svi njegovi stavovi zapravo stavovi ambasada koje su ga dovele na vlast, a to je posebno vidljivo nakon što se vratio iz dvadesetodnevne posjete SAD.

„Konakoviću bi bilo mnogo bolje da se resetuje i vrati politici dogovora o rješenjima u BiH, umjesto što bilo kome drži lekcije i priča o političkom kukavičluku! Zapravo, lekcije o liderstvu treba da uči od Milorada Dodika. Konaković očigledno nema hrabrosti da preuzme liderstvo, pa se vraća na SDA političke postavke i koristi njihovu retoriku“, ocijenio je Košarac.

Za razliku do njega, naveo je on, predsjednik Dodik ima hrabrost da na svakom mogućem mjestu iznese autentičan stav i zastupa autentičnu politiku, koju su građani Republike Srpske prepoznali i daju joj povjerenje u svakom izbornom ciklusu.

„Vlast na zajedničkom nivou nije mogla biti Formirana bez SNSD-a. Bez Konakovića i ekipe jeste. Naravno da bez stava Republike Srpske nijedan zakon na zajedničkom nivou neće i ne može biti usvojen. No, kako Konaković misli da možemo bilo šta raditi ako uporno i tendenciozno obmanjuje javnost i iznosi neistine o Republici Srpskoj?!“, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Konaković i ekipa očigledno su prihvatili koncept BiH koji nije u skladu sa Dejtonom i to je definitivno politika koja BiH vodi u sunovrat.

„Oni nastavljaju sa modelima koji su zasnovani na Islamskoj deklaraciji i sa praksama njenih promotora, radeći zajedno sa strancima protiv dva konstitutivna naroda u BiH“, ukazao je Košarac.

On je konstatovao da je politika predsjednika Dodika i SNSD više nego jasna. „Mi štitimo i afirmišemo Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava Republike Srpske. Nijedan milimetar nečega što je tuđe nećemo. Mi insistiramo na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranog intervencionizma. To je jedini mogući model za BiH.

Mi poštujemo politički dogovor. Uostalom, bez Republike Srpske nijedan zakon kojim se Konaković hvali ne bi bio usvojen na zajedničkom nivou. To Konaković vrlo dobro zna, ali je zbog dnevne doze populizma odlučio to da prećuti“, ocijenio je Košarac.

On je dodao da SNSD-u ne trebaju simpatije bilo koga u FBiH. „Uvažavamo izborni legitimitet i smatramo da na partnerskom osnovu treba da definišemo teme značajne za BiH. Nažalost, pokazuje se da u FBiH nemamo partnera za takav pristup“, naveo je KOšarac u izjavi za Srnu.

On je ukazao da Konakoviću i partnerima iz FBiH nedostaje političke hrabrosti da se rješavaju pitanja odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, zatvaranja OHR-a, da se referišu na pojedine presude Evropskog suda za ljudska prava…

„Nedostaje im hrabrosti da se referišu na nelegitimnog visokog predstavnika i nasilno nametnuta rješenja. Umjesto toga, Konaković govori o procentima građana i političara koji tvrde da Šmit ima legitimitet?! Konaković bi trebalo da zna da građani i političari ne daju legitimitet visokom predstavniku, već da ga imenuje Savjet bezbjednosti UN, što nije bio slučaj sa individuom Kristijanom Šmitom“, istakao je Košarac.

On je rekao da je paradoksalno da Konaković govori o radikalizmu Milorada Dodika. „Primarno, Dodik nije lider sukoba. Nije bio član nacionalne političke partije koja je zagovarala ratne opcije, za razliku od Konakovića koji je bio član takve partije“, podsjetio je Košarac.

„U insistiranju predsjednika Dodika i Republike Srpske na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz puno uvažavanje Dejtona i Ustava nema ništa radikalno i nacionalističko. To je stvar pragmatičnog pristupa rješavanju problema u BiH. Primarna obaveza predsjednika Dodika i politike SNSD je poštovanje Dejtona i Ustava i afirmacija prava Republike Srpske i srpskog naroda“, rekao je Košarac.

On je naglasio da politike Srpske nikada nisu usmjerene protiv Bošnjaka i Hrvata. „Nažalost, mi do sada nismo prepoznali nijednu politiku u FBiH koja je dobra za Srbe u u tom entitetu“, rekao je Košarac.

U konačnici, dodao je on, žalosno je licemjerstvo koje Konaković i ekipa pokazuju. „U četiri zida tražili su milost od Milorada Dodika, kumili su i molili za ustupke, dodvoravali su mu se. No, drugu priču pričaju pred kamerama i javnosti. Kako da ih ozbiljno shvatimo?“, zaključio je Košarac.