Košarac: Konaković vodi otvorenu borbu protiv Republike Srpske

9
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elemedin Konaković vodi otvorenu borbu protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Košarac kaže da Konaković implementira narativ i političke zadatke američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i Delegacije EU u BiH, a cilj im je, kako kaže, da iznose neistine na račun Republike Srpske, predsjednika Srpske Milorada Dodika, života građana i načina funkcionisanja institucija.

– Konaković postupa po instrukcijama američkog ambasadora, a priča o političkoj kredibilnosti i nekome spočitava kukavičluk?! Najveći kukavičluk je da pričaš priču koju ti nametne ambasador SAD, bez ičega autentičnog. On se trudi da se pokaže kao prvi evropejac u BiH. Ushićen je EU i Mapom rasta, ali ne znam zaista na čemu bazira svoj optimizam. Želi u EU, a koči implementaciju 14 prioriteta integralno, kako je to Srpska od starta predlagala, uključujući odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a – istakao je Košarac.

On je dodao da bi BiH već otvorila pregovore sa EU da je odmah prihvaćeno ono što Republika Srpska.

– EU nam je važan spoljnotrgovinski partner, ali nas često politički uslovljava. Domaća privreda često je talac EU, koja primarno vodi računa o interesima svojih proozvođača. Ima li Dino hrabrosti da otvorimo pitanje revizije SSP-a kako bismo zaštitili naše primarne proizvođače? O tome on ne priča. Ne priča ni o tome koliko uvoz iz EU guši naše proizvođače i kakve su refleksije po domaći privredni sektor. Zašto aplaudirati nečemu što je interes EU, a ne naš? – pita Košarac.

On navodi da bi, da je BiH potpisala ugovore o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom carinskom unijom, Kinom i drugim zemljama, bilans razmjene bio mnogo bolji.

– O tome se ćuti i pokušavaju se zaustaviti bilo kakve inicijative o slobodnoj trgovini, jer zaboga „šta će reći EU“. To pokazuje da su marionete u rukama EU i SAD. Da je otvoreno razgovarao sa privrednicima iz FBiH, znao bi da je njihov interes otvaranje novih tržišta i regionalno povezivanje – ističe Košarac.

On kaže da ne zna zašto Konaković ima potrebu da se miješa u unutrašnja pitanja u Republici Srpskoj, poručujući mu da „pospremi svoje dvorište, počevši od opštine Centar, KS i FBiH“.

– Neka se detaljno posveti statusu rudara, zdravstvenih i prosvjetnih radnika. Mnogo je problema, pa neka zavrne rukave i prione na posao. Za njega je Srpska inostranstvo. No, kako da se zamjeri svojim mentorima u SAD i EU? A onda, što je u najveći paradoks, iza zatvorenih vrata moli – zaključio je Košarac.