Košarac: Krišto da podnese izvještaj o sastanku sa Fon der Lajenovom

8
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da će od predsjedavajuće Borjane Krišto zatražiti izvještaj o današnjem sastanku sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, budući da na njemu nisu učestvovali članovi Kolegijuma Savjeta ministara.

Košarac je istakao da je negativna i neprihvatljiva praksu da se sa visokim evropskim zvaničnicima sastaje samo predsjedavajući Savjeta ministara, bez prisustva ministara iz reda sva tri konstitutivna naroda.

– S obzirom na ovu negativnu i neprihvatljivu praksu, zatražiću od predsjedavajuće Savjeta ministara izvještaj, odnosno potpunu informaciju o sastanku sa predsjednikom Evropske komisije. Smatram da je neophodno da na sastancima sa visokim zvaničnicima budu prisutni članovi Savjeta ministara iz reda sva tri konstitutivna naroda, jer je to jedini način da se kredibilno, činjenično i argumentovano iznesu stavovi u ime BiH – napisao je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

Košarac je danas u Istočnom Sarajevu prisustvo sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama.

Prema njegovim riječima, Cvijanovićeva je na ovom sastanku informisala srpske ministre i zamjenike o razgovorima sa predsjednikom Evropske komisije, s fokusom na novu politiku proširenja EU i realizaciju 14 prioriteta, kao i ekonomske programe EU.

– Važno je da je predsjednik Evropske komisije imala priliku da u Predsjedništvu BiH od srpskog člana Željke Cvijanović čuje stavove Republike Srpske i politike njenih institucija. Jednako tako, ostajem pri stavu da je na sastanku sa Fon der Lajenovom u Savjetu ministara trebalo da budu članovi Kolegijuma, a ne samo predsjedavajuća – poručio je Košarac.