Košarac: Ne odustajem od uvođenja zaštitnih mjera

15
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao da je da neće odustati od uvođenja zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa, jer je to neophodno, a i predstavlja politiku Republike Srpske, čiji je glavni cilj očuvanje domaće poljoprivredne proizvodnje.

– Ono što me dodatno zabrinjava je činjenica nerazumijevanja u BiH od strane predstavnika Federacije BiH, koje pozivam da podrže politiku Republike Srpske da zaštitimo domaću proizvodnju – rekao je Košarac.

On je vjeruje da se može doći do određenih rješenja, ali, Savjet ministara zahvaljujući odlukama ministara iz FBiH, ne dozvoljava tu vrstu pozitivnog kretanja čiji je konačni cilj očuvanje domaće poljoprivredne proizvodnje.

– Na taj način bismo štitili naše. Vjerujem da je naše bolje i da naši vrijedni poljoprivrednici proizvodnje dobre proizvode i da bi zato trebalo da uslijede adekvatne politike, u susret svim onim politikama koje Ministarstvo realizuje – rekao je Košarac.

Foto: SRNA

Košarac je ukazao da je mjera izvoza govedine u Tursku posebno bila vidljiva tokom prošle godine, kada je i bio povećan spoljnotrgovinski promet sa tom zemljom i to je, na neki način, artikulisalo sve zalihe.

– To vidimo u ovoj godini, kada je izvoz mesa u Tursku išao u dinamici od oko 1.500 tona iz BiH i gdje su kompanije iz FBiH uspjele da postignu poslovni ugovor sa Turskom – rekao je Košarac i dodao da je činjenica da su većinu te strukture činili proizvodi iz Republike Srpske.

On smatra da je i sa tog aspekta značajno da se mjerama zaštiti primarna domaća proizvodnja, a ne da se donose odluke koje će da podstaknu samo one koji se bave preradom.

Foto: SRNA

Košarac je napomenuo da je prerađivački kapacitet mnogo jači u FBiH i njima odgovara da im je dostupna jeftinija sirovina, jer nemaju svoju.

– Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske svojim adekvatnim politikama radiće na razvoju prerađivačkog sektora, ali i određenim mjerama omogućiti razvoj primarne proizvodnje – rekao je Košarac i dodao da bi BiH trebalo da otvori i nova tržišta.

On je napomenuo da je Semberija, pored Lijevče polja, okosnica razvoja poljoprivrede u Republici Srpskoj i da se koristi svaka prilika da se afirmišu politike i stepen razvoja poljoprivredne proizvodnje u tim regijama.

Košarac je rekao da je Semberski sajam mesa dobar primjer adekvatne politike institucija Republike Srpske kako podstaći razvoj poljoprivrede i svakog pojedinca ukoliko želi da se bavi poljoprivredom, bilo da je riječ o primarnoj proizvodnji, ali i preradi.

Foto: SRNA

Semberski sajam mesa – prepoznatljiv brend Srpske

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac otvorio je danas u Dvorovima kod Bijeljine Semberski sajam mesa, koji je, kako je ocijenio, jedna od najznačajnijih smotri agrobiznisa i prepoznatljiv brend Semberije i Republike Srpske.

Košarac je istakao da u Semberiji postoje odlični uslovi za proizvodnju zdrave hrane, budući da zahvaljujući plodnoj ravnici i zdravom zemljištu postoji takva vrsta potencijala.

– Prirodni potencijal, iskustvo i vrijedne ruke naših Semberaca velika su razvojna šansa Republike Srpske. Kvalitetna i zdrava hrana koju domaćini u Semberiji proizvode i prerade snažan je zamajac razvoju privrede, a rekao bih i agroturizma na ovim prostorima – rekao je Košarac.

On je istakao da je Semberski sajam mesa sajam dobrih i vrijednih domaćina koji na najbolji način promovišu poljoprivredne potencijale u Bijeljini, Semberiji i Srpskoj, te da je ova manifestacija, zahvaljujući firmi „Globus“, postala i te kako prepoznatljiva.

Košarac je istakao da Semberija treba da bude ponosna na svakog poljoprivrednika, čovjeka koji se bavi primarnom proizvodnjom, te ukazao i na napore Vlade Republike Srpske, koja kroz podsticajnu politiku želi da bude partner svim proizvođačima u Srpskoj.

– Nisam zadovoljan aktivnostima na nivou BiH, cijeneći napore Republike Srpske da zaštiti domaću proizvodnju, da proizvođači pronađu kupce svojih proizvoda, ali, nažalost, nismo naišli na partnere u Federaciji BiH (FBiH). Još jednom pozivamo predstavnike iz FBiH da podrže naše napore da zaštitimo domaću proizvodnju – rekao je Košarac.

Foto: SRNA

Košarac je napomenuo da je na temelju konsultacija sa Vladom Republike Srpske pokrenuo proces uvođenja prelevmana i carina na uvoz svježeg i raslhlađenog mesa, ali da nije imao podršku iz FBiH.

– Politika Republike Srpske je da zaštiti domaću proizvodnju i omogući da u spoljnotrgovinskom prometu imamo jednak tretman kao i zemlje u okruženju. Jedino BiH nije zaštitila svog seljaka kada je riječ o uvozu mesa – sve ostale zemlje u okruženju jesu – napomenuo je Košarac.

On je istakao da su otvoreni za saradnju u smislu otvaranja novih tržišta i da žele da se domaći proizvodi nađu na tržištu EU i trećim tržištima.

– Radimo i na otvaranju tržišta Ruske Federacije, cijeneći da je ono veoma značajno. To bi bila dobra osnova da se naš seljak ne može ucjenjivati niskom otkupnom cijenom – ocijenio je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će Semberski sajam mesa biti plodonosan, te izlagačima poželio da tokom ova dva dana sklope što kvalitetnije poslovne ugovore.