Košarac neće prisustvovati sastanku sa poslanicima grupe Zelenih

64
Foto: Staša Košarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra Staša Košarac potvrdio je Srni da sutra neće prisustvovati sastanku članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva sa poslanicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu Romeom Francom i Tomasom Vajcom, koji borave u višednevnoj posjeti BiH.

– Kao član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva iz Republike Srpske rezolutno odbijam da učestvujem na sastanku sa poslanicima grupe Zelenih u Evropskom parlamentu, prvenstveno zbog niza nesuvislih i lažnih optužbi koje su iznijeli na račun srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i političkog rukovodstva Republike Srpske, te besmislene Rezolucije koju su usvojili predstavnici zelenih partija u EU, a u kojoj su zatražili uvođenje sankcija – pojasnio je on.

Košarac je poručio da mu „ne pada na pamet“ da razgovara sa grupom ljudi koji se isključivo svrstavaju na stranu bošnjačke politike i ne poštuju voljom građana legitimno izabrane političke predstavnike Republike Srpske.

On je izrazio uvjerenje da sastanku, koji je planiran za sutra neće prisustvovati članovi Interresorne radne grupe iz Republike Srpske – Snježana Novaković Bursać /SNSD/, Sredoje Nović /SNSD/ i Nenad Stevandić /Ujedinjena Srpska/, dok za PDP-ovog Branislava Borenovića to ne može tvrditi sa sigurnošću.

– Što se tiče Borenovićevog prisustva sastanku, nisam siguran da će odbiti zbog straha da se ne zamjeri svojim inostranim mentorima. Ali, to nas ne iznenađuje, budući da PDP kontinuirano dokazuje izdajničku politiku, a posljednji u nizu primjera je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske – kaže Košarac.

On je ocijenio da je nedopustivo uplitanje stranaca u unutrašnje odnose u BiH, te naglasio da rješenja moraju biti plod dogovora domaćih političkih aktera.

– Mi nikada nećemo prihvatiti nametnuta rješenja i intervencionizam dijela međunarodne zajednice. U potpunosti zagovaramo poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma, vraćanje na ustavne osnove i zaštitu Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske, pri čemu su mir i stabilnost ključne vrijednosti u procesu vraćanja nadležnosti Srpske, kao što je to potvrdio i sam Dodik – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, licemjerne su optužbe poslaničke grupe Zelenih u Evropskom parlamentu da politički predstavnici Republike Srpske krše Dejtonski mirovni sporazum, dok istovremeno pružaju podršku Kristijanu Šmitu.

– Ne prihvatamo legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, niti je njegovo imenovanje potvrdio Savjet bezbjednosti UN. Besmisleno je i krajnje licemjerno da nas za kršenje Dejtonskog sporazuma optužuju upravo oni koji podržavajući nelegitimnog Šmita. Taj sporazum ne poštuju i izvrću ruglu međunarodno pravo – istakao je Košarac.

Iz Parlamentarne skupštine BiH ranije je najavljeno da će članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarati sutra u Sarajevu sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i samoproglašenim Kosovom Romeom Francom i članom Delegacije Tomasom Vajcom.