Košarac: Nema informacije u kojoj fazi je zakon o Ustavnom sudu

7
Foto: @StasaKosarac/Twitter

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je danas da zakon o Ustavnom sudu i zakon o prestanku važenja mandata stranih sudija treba staviti na dnevni red ili da partneri iz Federacije BiH (FBiH) kažu da odustaju od partnerstva i političkih dogovora sa predstavnicima Republike Srpske.

Govoreći o današnjoj sjednici Savjeta ministara Košarac je naveo da je kao zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara iskoristio pravo da od ministra pravde Davora Bunoze, koji rukovodi radnim timom za pravosuđe, zatraži informaciju u kojoj fazi su ovi zakoni, ističući da je to važno pitanje za Republiku Srpsku.

– Danas je 13. maj i nemamo informacije u kojoj fazi pripreme je zakon – rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je podsjetio da je zakon o prestanku važenja mandata stranim sudijama trebao biti na dnevnom redu u aprilu, dodajući da su predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara imali aktivnu ulogu u ispunjavanju svih uslova predviđenih kako bi BiH dobila sistem pregovaranja sa EU.

Prema njegovim riječima, predstavnici Srpske neće odustati od usvajanja zakona o Ustavnom sudu i prestanku mandata stranih sudija, dodajući da se neće prihvatati bilo kakvo selektivno donošenje odluka, sve dok se ona pitanja iz dogovora političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH ne implementiraju.

On je dodao i da će se na današnjem sastanku lidera razgovarati o ovim temama, zbog toga što predstavnici Srpske žele da obezbijede suverenitet BiH tako da odluke donose njeni građani i političari.

– Ili ćemo da dozvolimo da stranci od nelegitimnog (Kristijana) Šmita, kabadahijskog (Majkla) Marfija ili sudija Ustavnog suda BiH kroje politike u ovoj zemlji. Mi smo za unutrašnji dogovor legitimno izabranih predstavnika naroda u institucijama – naveo je Košarac.

Govoreći o budžetu institucija BiH čije usvajanje se i dalje čeka, Košarac je istakao da postoji mnogo pitanja koja se dovode u kontekst trgovine, ali ne od Republike Srpske nego od drugih.

– Vjerujem da ćemo tragom argumenta o tim pitanjima razgovarati danas. Cijenim agilnost ministra (finansija i trezora Srđana) Amidžića koji na tom pitanju radi, ali isto tako moram da kažem da postoji zastoj i sa druge strane koja očigledno želi da uslovljava implementaciju i transfer određenih finansijskih sredstava kroz budžet – naglasio je Košarac.

Govoreći o problematici Trgovske gore, Košarac je rekao da Hrvatska nije iskrena prema namjerama BiH, te da nikakve deklarativne konstatacije premijera Hrvatske Andreja Plenkovića BiH neće dovesti u fazu da umiri svoje aktivnosti.

Prema njegovim riječima, Hrvatska ne želi sarađivati sa BiH u vezi sa problemom Trgovske gore, navodeći da eksperti iz te zemlje odbijaju saradnju sa ekspertima iz BiH.

– Pitanje odlaganja tog otpada moglo je biti davno riješeno da Hrvatska nema namjeru da to radi na granici sa BiH i mogla je to da riješi sa Slovenijom. Slovenija je potpuno zainteresovana da prihvati sav radioaktivni otpad – dodao je Košarac.